31 Aralık 2015 10:32

SES, Cizre’de öldürülen sağlıkçı Yural için iş bıraktı: Bakanlık ölümlere seyirci kalıyor

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, dün tüm yurtta iş bırakarak Cizre’de SES üyesi sağlık emekçisi Aziz Yural’ın özel harekat polisleri tarafından katledilmesini protesto etti. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarının ölümüne seyirci kaldığını söyleyen sağlık emekçileri, “Bu savaşa daha fazla kurban vermeyeceğiz” dedi. 

BARIŞTA ISRAR EDECEĞİZ’

 

İstanbul’da Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen SES İstanbul Şubeleri ve İstanbul Tabip Odası (İTO) üyeleri, “Artık yeter. Êdî bese. Yaşatmaya çalışırken Aziz Yural katledildi” pankartı açtı. “Savaş öldürür, biz yaşatacağız”,  “Silahlar sussun, operasyonlar dursun” dövizlerinin taşındığı eylemde sık sık “Yasta değil, isyandayız”, “Sağlıkçılar ölüyor, bakan uyuyor” sloganları atıldı. Burada konuşan SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, “Sağlıkçılar öldürülüyor, kamu hastaneleri karargah haline getiriliyor.  Sağlık bakanı savaş bakanıymış gibi açıklama yaparak kendi çalışanlarını bile koruyamıyor” diye tepki gösterdi. İTO Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç de, “Son dönemlerde ülke olarak dünyanın hiç bir yerinde reva görülmeyen bir süreci yaşıyoruz. Aziz Yural arkadaşımız yaralı bir kadının yardımına giderken keskin nişancılar tarafından bilerek, gözetlenerek hedef gösterilerek, katledilmiştir” dedi. Vahşetin Kürt illeriyle sınırlı kalmayacağına dikkat çeken Mengüç, “Bu vahşeti hep birlikte kınamamız gerekmektedir” dedi. Daha sonra ortak açıklamayı okuyan KESK Bakırköy Şube Eşbaşkanı Nuran Güngör de, 16 ağustos tarihinden bu yana AKP hükümetinin özel güvenlik bölgesi ilan ettiği Kürt illerinde halkın hiç bir güvenliğinin kalmadığını vurguladı. AKP’nin savaş politikaları yüzünden bölgede yaşanan hak  ihlalleri ve katliamlara ek olarak çok sayıda üyelerinin darp edildiğini, yaralandığını ve tehdit edildiğini söyleyen Güngör, “Bu savaşa daha fazla kurban vermeyeceğiz. Israrla savaşa hayır demektende vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

 

SAĞLIKÇILAR BAKANA ÖFKELİ: 'KATLEDİLMEMİZE SEYİRCİ KALIYOR'

Ankara'da sağlık emekçileri, Cizre'de sağlık çalışanı Abdülaziz Yural'ın yaralı bir kadına yardım ederken öldürülmesine tepki göstermek için Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü. "Acımız büyük, Artık yeter yaşatırken ölmek istemiyoruz" diyen sağlıkçılar, Bakanlığın sağlıkçıların katledilmesine seyirci kaldığını belirttiler. 

Cizre Devlet Hastanesi çalışanı Abdülaziz Yural'ın, yaşadığı sokakta bir yaralıya yardım etmek isterken başından vurularak yaşamını yitirmesi sağlık emekçilerini ayağa kaldırdı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde toplanan SES, ATO, Dev-Sağlık-İş üyeleri, “Yaşamak, Yaşatmak İstiyoruz” sloganı atarak Bakanlığa yürüdü. 

Bakanlık önünde konuşan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Doğan, savaş ortamında Eyüp Ergen, Şeyhmus Dursun'un ardından Abdülaziz Yural'ın da yaşamını yitirdiğini söyledi. Doğan, “Günlerdir süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle bırakalım halkın sağlık hizmetine ulaşmasını, yaralı ve cenazelerine bile müdahale edemiyorlar. Müdahale edenler ise sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası Cizre Temsilcilik Yönetim Kurulu üyesi Abdülaziz Yural gibi katlediliyor" diye konuştu. 

Doğan, “Sağlık Bakanı ise, sorumlu olduğu personelin çalışma koşullarını, can güvenliğini ve yaşam hakkı başta olmak üzere en temel insani haklarını güvence altına alma konusunda herhangi bir adım atmadığı gibi kin ve nefreti körükleyen açıklamalar yapmaktan geri durmuyor. Katledilmemize seyirci kalıyor. Bu nedenle sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bu savaşa daha fazla kurban vermeyeceğiz” dedi.

‘BU SAVAŞA DAHA FAZLA KURBAN VERMEYECEĞİZ’

İzmir’de KESK İzmir Şubeler Platformu, İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. 

Burada konuşan SES İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ümit Doğan, “Günlerdir süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle bırakalım halkın sağlık hizmetlerine ulaşmasını, yaralı ve cenazelere müdahale ediyorlar. Müdahale edenler ise Aziz gibi katlediliyor” diye konuştu. Doğan, “Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bu savaşa daha fazla kurban vermeyeceğiz. Aziz’e sözümüz barış olacak” dedi. 
Antep’te de SES üyeleri 25 Aralık Devlet Hastanesi poliklinikleri önünde bir araya geldi. Eyleme TTB, Eğitim Sen, Tüm Bel Sen ve  EMEP de  destek verdi.  Burada konuşan SES Antep Şubesi Eşbaşkanı Hüseyin Akkız, AKP’nin savaş politikaları nedeniyle bölge illerinde halkın ve sağlık emekçilerinin can güvenliğinin kalmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığına tepki gösteren Akkız, “Sağlık Bakanı ise sorumlu personelin çalışma koşullarını, can güvenliğini ve yaşam hakkı başta olmak üzere en temel insani haklarını güvence altına alma konusunda herhangi bir adım atmadığı gibi kin ve nefreti körükleyen açıklamalar yapmaktan geri durmuyor. Katledilmemize seyirci kalıyor” diye konuştu.  

‘İNSANLAR CENAZELERİNİ DAHİ ALAMIYORLAR’

Antep’te de SES üyeleri 25 Aralık Devlet Hastanesi poliklinikleri önünde bir araya geldi. Eyleme TTB, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen ve  EMEP de  destek verdi. Burada konuşan SES Antep Şubesi Eş Başkanı Hüseyin Akkız, Sağlık Bakanlığının  personelinin can güvenliği ve yaşam hakkı başta olmak üzere en temel insani haklarını güvence altına almadığı gibi kin ve nefreti körükleyen açıklamalar yaptığını söyleyerek, “Katledilmemize seyirci kalıyor” diye tepki gösterdi.

SES Mersin Şube üyeleri de Mersin Devlet Hastanesi önünde bir araya geldi. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ile Akdeniz Belediyesi çalışanları da eyleme destek verdi. Burada konuşan SES Mersin Şubesi Sekreteri Hatice Elmas da, savaş politikaları yüzünden bölgede birçok sağlık çalışanının darp edildiğini, tehdide maruz kaldığını hatırlattı.

SES Şırnak Şubesi de, Şırnak Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP milletvekilleri Leyla Birlik, Osman Baydemir, Alican Önlü ile Ayşe Acar Başaran da destek verdi. Burada konuşan SES Şube Eşbaşkanı Lezgin Gözlek, devlet güçlerinin sağlık kurumlarında sağlık çalışanlarını canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştığını söyledi. Diyarbakır’ın Lice, Bismil ve Ergani ilçelerinde de sağlık emekçileri iş bırakarak, “Ölüme karşı yaşam, savaşa karşı barış, siyaha karşı beyaz ‘’ dedi. Van Bölge Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen SES şube üyeleri de, “Günlerdir sokağa çıkma yasağı nedeniyle bırakalım halkın sağlık hizmetine ulaşmasını, yaralı ve cenazelerine ulaşamıyorlar” dedi.

Sağlık emekçileri, Dersim, Urfa, Şırnak, Hakkari ve Siirt’te de iş bırakarak Aziz Yural’ın ölümünü protesto etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yazar Pavlidis’in Ata topraklarına ziyareti

SONRAKİ HABER

LG yeni yıla kıyımla girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...