28 Aralık 2015 16:37

EGO’da 28 işçi işten atıldı

Paylaş

Lüleburgaz'da bulunan EGO Elektrikli Aletler Sanayi fabrikası, “işyerinde, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın, kanun dışı grev yaptıkları” gerekçesiyle 28 işçiyi, tazminatsız işten çıkardı.

Her yılın Aralık ayı sonunda sayım yapılacağı gerekçesiyle 3-4 gün üretimi durduran EGO, bu yıl, 25 Aralık’tan sonra tüm işçileri bir hafta izine çıkardı. Cuma günü işçileri izine çıkaran EGO, Cumartesi günü, SMS’le 28 işçiyi işten çıkardığını bildirdi. İşçilere gönderilen mesajda, “23.12.2015 tarihinde, işyerinde, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın alkışlama, iş bırakma, slogan atma ve benzeri şekilde davranışlarla eylemlerde bulunduğunuz tespit edilmiştir. Yapmış olduğunuz eylemler 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanununun 70 Maddesi uyarınca, kanun dışı grevdir. Bu sebeple iş sözleşmeniz İş Kanununun 25/2-e maddesine göre 26.12.2015 tarihi itibariyle feshedilmiştir” denildi.

İşçiler, bunun önceden planlandığını, EGO patronunun Birleşik Metal-İş’e geçişleri bir türlü içine sindiremediğini, işçiye ders vermek istediğini, işten atmaları, Türk Metal’le birlikte planladıklarını söylüyor.

Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Beyhan Vatansever ise işçilerle görüştüklerini, 4 Ocak’ta işbaşı yaptıklarında, gerekli yanıtı vereceklerini, üretimi durdurma dahil her türlü eylemi yapacaklarını ifade etti.

Bu yılın haziran ayında EGO işçileri, bir dizi eylemden sonra, Türk-İş’e bağlı Türk Metal’den istifa edip DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmuşlar, sandığı koyarak işyeri temsilcilerini seçmişlerdi.

İşçilerden aldığımız bilgilere göre, EGO patronu, işçilerin seçtiği işyeri temsilcilerini çağırarak, yetkilerinin alındığını, bundan böyle fabrika içinde dolaşamayacaklarını söyledi. Ancak, işyerinde 130 civarında üyesi bulunan Türk Metal Sendikası’nın iki temsilcisinin fabrika içinde dolaşmaya başlayınca, 420 üyesi bulunan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, temsilcilerin gittiği her bölümde 10-15 dakika iş durdurarak, alkışlarla, sloganlarla, kendilerini temsil etmeyen Türk Metal temsilcilerini protesto etti. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEM-GENÇ'in Roboskî anmasına polis saldırdı

SONRAKİ HABER

Adliye işçileri ‘direnişe devam’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...