25 Aralık 2015 11:51

ODTÜ'lüler: Yaşananlar din tacirlerinin provokasyonu

Paylaş

ODTÜ öğrencileri, öğretim görevlileri ve mezunlar, ortak bir açıklamayla, AKP medyası ve İslamcı çevreler tarafından yayılan “ODTÜ’de namaz kılan öğrencilere saldırı” şeklindeki haberleri yalanladı. ODTÜ’lülerin yıllardır kampüste bulunan cami ve mescitlerde ibadetlerini sorunsuzca yerine getirdikleri belirtilen açıklamada, “ODTÜ’de din tacirlerinin örgütlü provokasyonlarına izin vermeyeceğiz” denildi. AKP milletvekili Aydın Ünal’ın tehditlerine de tepki gösteren ODTÜ’lüler, gelişmelerin tüm bu rektörlük seçimleri öncesi yaşandığına dikkat çekti.

ODTÜ öğrencileri, Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği ve Eğitim Sen tarafından rektörlük binası önünde açıklama yapıldı. Araştırma Görevlisi Burcu Sarı, AKP medyası ve İslamcı çevrelerin bir süredir ODTÜ öğrencilerini ve yönetimini hedef tahtasına koyduğunu belirterek, namaz kılan öğrencilerin engellendiği söylemlerinin doğru olmadığını ifade etti. Sarı, şunları söyledi: “ODTÜ’de uzun yıllardır kullanılmakta olan yaklaşık 2 bin kapasiteli bir cami ve yerleşkenin yurtlar bölgesi, hazırlık binası gibi nüfusun yoğun olduğu çeşitli noktalarında mescitler bulunmaktadır. İbadetlerini yerine getirmek isteyenler herhangi bir baskıya maruz kalmadan, bu mekanlardan faydalanmışlardır. Din tacirlerinin provokasyonları nedeniyle, bunun zarar görmesine izin verilemez.”  

Birkaç gün önce yaşanan gerginliğin temelinde, ibadet mekanlarının yetersiz kalması ya da ibadetin engellenmesi olmadığını belirten Sarı, gündeme gelen yeni bir mescit talebinin eğitim ve öğretimin ihtiyaçları dikkate alınarak tartışıldığı bir aşamada, mezhepçi zihniyetin devreye girdiğini ve sorunu çatışmacı bir zemine çektiğini aktardı. Sorunu provoke edenlerin aynı zamanda ibadet eden öğrencileri de engellediğini ifade eden Sarı, 22 Aralık’ta yaşanan gerginlik sırasında namaz kılmak için mescide gelen bir araştırma görevlisinin de bu kişiler tarafından darp edildiğini söyledi.

AKP Ankara Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski danışmanı Aydın Ünal’ın “Cizre’ye nasıl girildi, ODTÜ’ye de öyle girilir” sözlerini hatırlatan Sarı, bu tutum ve beyanların Hacettepe ve İstanbul üniversitelerinde çok sayıda öğrencinin yaralandığı saldırıların önünü açtığını ifade etti.

SEÇİMLER ÖNCESİ

Rektörlük seçimleri öncesinde sosyal medyada #ODTÜRektörüGörevdenAlınsın etiketiyle başlatılan girişimlerin de tesadüf olmadığına dikkat çeken Sarı, “Üniversiteyi kimin yöneteceğine üniversite bileşenleri karar vermelidir. Karşı karşıya kaldığımız bu örgütlü provokasyona teslim olmayacağız” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başsavcıdan direnişteki işçilerle ilgili açıklama: Hayırsever bir iş adamı gıda yardımı yaptı

SONRAKİ HABER

Yaşamı savunmak Zorlu’nun zoruna gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...