11 Nisan 2012 07:36

Cezaevlerinde denetimli serbestlik dönemi başlıyor

Cezaevlerini boşaltacak düzenleme yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren yasayla yaklaşık olarak15 bin hükümlü serbest kalacak. Cezaevinden salıvermeler dünden itibaren başladı.Şartla salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlüler, cezalarının bir kısmını denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden dı

Cezaevlerinde denetimli serbestlik dönemi başlıyor
Paylaş

Cezaevlerini boşaltacak düzenleme yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren yasayla yaklaşık olarak
15 bin hükümlü serbest kalacak. Cezaevinden salıvermeler dünden itibaren başladı.

Şartla salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlüler, cezalarının bir kısmını denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden dışarıda geçirebilecek. Salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan ve 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlüler de aynı kapsama tabi olacak. Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesinde ise elektronik cihazlar devreye girecek.

6291 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kanuna göre, açık cezaevinde cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitim evinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezaevi dışında geçirebilecek. Cezaevi dışında geçirme kararını ise hakim verecek. Koşullu salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan ve 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlüler ise maruz kaldıkları ağır bir hastalık, sakatlık veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine 3 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler de aynı kapsamda değerlendirilebilecek. Açık cezaevinden ayrılma şartları oluşmasına karşın ayrılamayan veya bu nedenle kapalı cezaevine geri gönderilen iyi halli hükümlüler, açık cezaevinden ayrılma şartlarının oluşmasından itibaren en az 6 aylık süre geçerse, diğer şartları da taşımaları halinde denetimli serbestlik uygulamasından yararlanacak. Ağır hastalık, sakatlık veya kocama hali Adli Tıp Kurumu'ndan alınan veya Adalet Bakanlığı'nca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumu'nca onaylanan bir raporla belgelendirilmesi gerekecek. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltılar Denizli'de protesto edildi

SONRAKİ HABER

'Polis haftası'nda polis şiddetine dikkat çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa