25 Aralık 2015 07:59

Demokratik Suriye Güçleri, adım adım Teşrin'e ilerliyor

Paylaş

Demokratik Suriye Güçleri (QSD)'nin önceki gün Kobanê'nin güneyindeki Teşrin Barajı'na yönelik başlattığı operasyon devam ediyor. Şu ana kadar IŞİD'in kontrolünde olan 45 köy ve onlarca mezra kurtarıldı. QSD güçlerinin baraja 10 kilometre mesafede olduğu öğrenildi.

Fırat suyu üzerindeki Teşrin Barajı, stratejik açıdan büyük öneme sahip. Elektrik üretimi amacıyla yapılan baraj, IŞİD'in eline geçmeden önce Halep ve bölgenin elektriğini sağladığı gibi, tarım üretimiyle geçimini sağlayan bölgenin arazi sulamasına da büyük bir katkı sağlıyordu. Halep'in Minbic ilçesinin 33 kilometre doğusunda bulunan Teşrin bölgesi, Halep merkeze 115 km uzaklıka bulunuyor. Baraj, Kobanê'nin 70 km güneydoğusunda yer alıyor.

Çevresinde Arap, Ermeni ve Kürt halklarının yaşadığı yaklaşık 100 köy bulunan Teşrin Barajı, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yapılan saldırı ile Suriye ordusundan alındı. Yaklaşık 2 yıl ÖSO güçleri elinde kalan bölge, 14 Mayıs 2014'te IŞİD'in kontrolüne geçti.

QSD, Teşrin Barajı'nı ele geçirerek Rakka ve Cerablus arasındaki bağlantıyı kesmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte Halep kenti ve çevre köylerine verilen elektriğin yeniden verilmeye başlanması hedefleniyor. Tarım için kesilen barajdan gelen kanal suyunun da tekrardan sulama amacıyla kullanılmaya başlanacağı belirtildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sanat ve Bilim, Erdal Eren’i Konuştu

SONRAKİ HABER

Cizre'de yaralılardan ikisi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa