24 Aralık 2015 16:48

Serapool davasında karar çıktı: Fiili grev işçinin hakkıdır

Paylaş

SERAPOOL’de sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine yapılan fiili greve mahkemeden onay çıktı. Patronun, yasadışı grev yaptıkları gerekçesiyle işçiler aleyhine açtığı dava, işçilerin lehine sonuçlandı. İşçilerin grev hakkını genişleten bu karar, bütün işçiler için bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

Fabrikada çalışan işçiler ağır çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası’na üye olmuş, patron da buna işçi kıyımıyla yanıt vermişti. Bunun üzerine fabrikadaki tüm işçiler fiili olarak greve çıkmıştı. Fabrika önünde süren direnişin 197. gününde patronun “yasadışı greve çıkarak zarar uğrattıkları” iddiasıyla işçiler ve sendika aleyhine açtığı tazminat davası görüldü. Davanın Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde 1. İş Mahkemesinde görülen son duruşmasında işçiler lehine karar çıktı. Mahkeme heyeti ‘kanun dışı grev tespiti davasını’ reddetti.

Kararı gazetemize değerlendiren işçilerin avukatı Orhan Atan, “Davacı taraf, Sendika ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na dayanarak dava açmıştı. Bu kanun zaten antidemokratik bir kanun. Mahkeme sendika kanununu aşarak, uluslararası mevzuata, ILO, AİHM’e uygun bir karar verdi” dedi.

Birçok iş kolunda çalışma koşullarındaki zorluk, düşük ücret gibi nedenlerle işçilerin toplu şekilde eylem yaptığı için kapı önüne koyulduğunu ifade eden Atan, “Bu bakımdan emsal oluşturacak bir karar oldu. Önümüzdeki süreçte işçilerin işe iade davası var. Bu karar orada da bir kazanım elde edileceğini gösteriyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilginer, öldürülen çocukların listesini 'Sözün bittiği yer' diyerek paylaştı

SONRAKİ HABER

SCA Yıldız işçileri greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...