11 Nisan 2012 14:13

Endonezya'da 8.6'lık deprem ve tsunami uyarısı

Endonezya’nın kuzeyindeki Açe eyaleti açıklarında 8.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından ülke, önce 6.5’lik artçı şokla, sonrasındaysa 8.2 büyüklüğünde yeni bir depremle sarsıldı. Sarsıntılarla birlikte Hint Okyanusu çevresindeki 27 ülkede tsunami alarmı verildi.

Endonezya'da 8.6'lık deprem ve tsunami uyarısı
Paylaş

Endonezya’nın kuzeyindeki Açe eyaleti açıklarında 8.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından ülke, önce 6.5’lik artçı şokla, sonrasındaysa 8.2 büyüklüğünde yeni bir depremle sarsıldı. Sarsıntılarla birlikte Hint Okyanusu çevresindeki 27 ülkede tsunami alarmı verildi.

İlk verilen bilgilerde depremin büyüklüğü 8.9 olarak açıklanmıştı ancak ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), depremin büyüklüğünü 8.7 olarak düzeltti. Depremin şiddeti daha sonra 8.6 olarak yeniden düzeltildi. USGS, depremin merkez üssünün denizin 22.9 kilometre derinlikte olduğunu, Açe'nin başkenti Banda Açe şehrine de 434 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi. Deprem, Endonezya'nın yanı sıra Hindistan, Tayland, Sri Lanka, Malezya ve Singapur'da da hissedildi.

8.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE İKİNCİ DEPREM

Deprem sonrası en büyüğü 6.5 olan çok sayıda artçı şok yaşandı. Artçı şokların ardından ülkenin batısındaki Sumatra adası açıklarında 8.2 büyüklüğünde yeni bir deprem daha meydana geldi. Yeni deprem 8.6 büyüklüğündeki depremden yaklaşık 2 saat sonra gerçekleşti. USGS, depremin merkez üssünün 16,4 kilometre derinlikte olduğunu ve Banda Açe’ye şehrine 615 kilometre uzaklıkta olduğu kaydetti.

Endonezya’da yetkililer, ölü ve hasar olmadığını açıklarken, Bande Ace'de halk büyük bir panik yaşadı. Deprem sonrası Endonezya'nın Simeulue Adası yakınlarında suyun 10 metre çekildiği belirtildi.

HİNT OKYANUSU’NDA TSUNAMİ UYARISI

Endonezya Jeofizik Ajansı ülkenin batısındaki Sumatra adasında Açe, Batı Sumatra, Kuzey Sumatra, Lampung ve Bengkulu eyaletleri için tsunami uyarısı yayınladı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi bu büyüklükte bir depremin büyük tsunamiler yaratma potansiyeli taşıdığı belirtilerek, tsunaminin Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebileceği ifade etti. Hint Okyanusu Gözlem Merkezi, çevredeki 27 ülke için de tsunami uyarısı yayınladı. Bu ülkeler arasında; Hindistan, Sri Lanka, Avustralya, Myanmar, Tayland, Maldivler, Malezya, Pakistan, Birleşik Krallık, Somali, Madagaskar, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler bulunuyor.

ENDONEZYA’DAN YENİ TSUNAMİ ALARMI  

Endonezya'da, 8.2 büyüklüğündeki ikinci depremin ardından yeni bir tsunami uyarısı yapıldı.

İlk deprem 80 santimetre yükseklikte tsunamiye sebep olmuş, fakat büyük bir yıkıma yol açmamıştı. İkinci depremin yol açabileceği tsunaminin ise ülkenin batı kıyılarını etkileyebileceği tahmin ediliyor.

HALK BÜYÜK PANİK HALİNDE

Endonezya, depremle sarsıldığı sırada İngiltere Başbakanı David Cameron da bu ülkede bulunuyordu. Deprem ve tsunami uyarıları halk arasında endişelere yol açtı. Okullar tatil edilirken, halk şehirlerdeki yüksek yerlere çıkmak için acele etti. Tayland’ın güneyinde bulunan Phuket Adası’ndaki uluslararası havaalanı, tsunami uyarısı sonucu kapatıldı.

2004'te Hint Okyanusu'nda kaynaklanan tsunami sonucunda Açe bölgesinde 170 bin kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da gözaltına alınanların sayısı 18

SONRAKİ HABER

Annan: Suriye ateşkese dair güvence verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...