21 Aralık 2015 06:34

İspanya’da iki partili siyasi tablo değişti

İspanya’da sağ ve sol siyasi programa sahip iki yeni partinin güçlü bir şekilde meclise girmesi iki partili geleneksel sistemi sona erdirdi. Ancak milletvekili dağılımı hükümet kurmanın kolay olmayacağına işaret ediyor. Jesus de la Roza seçimleri evrensel için İspanya’dan yorumladı.

İspanya’da iki partili siyasi tablo değişti

Jesus de la ROZA
Gijon

İspanya’da dün yüzde 73.2 katılımla gerçekleşen genel seçim sonuçları parlamentonun yapısında önemli bir değişikliğe imza attı. İki partili sistem, güçlü bir şekilde parlamentoya giren iki yeni partinin, sol Podemos (Yapabiliriz) ve liberal sağ Ciudadanos'un (Yurttaşlar Partisi) varlığından ciddi bir şekilde yara aldı.

YENİ PARTİLER İLK DEFA PARLAMENTODA

4 yıl önce yapılan seçimlerde, iktidardaki muhafazakar merkez sağ Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE)’nin toplamı, toplam oyların yaklaşık dörtte üçüyken (yüzde 73) bu toplam bu gün yüzde 50’dir (her ne kadar en fazla oyu olan partiler olsalar da). Oyların yüzde 28.7’ini alan Halk Partisi 123 sandalye (63 sandalye kaybetti) ile birinci, yüzde 22’sini alan Sosyalist Parti 90 sandalye (20 sandalye kaybetti) ile ikinci, yüzde 20.6’sını alan Podemos 69 sandalye ile üçüncü ve yüzde 13.9’unu alan Ciudadanos 40 sandalye ile dördüncü parti konumuna geçti. Daha önce üçüncü parti konumundaki Birleşik Sol (IU) ise bu seçimde beşinci sıraya geriledi.

HÜKÜMET KURMAK ZOR OLACAK

Ortaya çıkan bu tabloyla bir hükümet oluşturmak güç görünmektedir. Ne Halk Partisi (PP) ile Ciudadanos ne de Sosyalist Parti ile Podemos, birlikte hükümet kurmak için gerekli olan salt çoğunluğu oluşturabiliyorlar. İspanya parlamentosu 350 milletvekilinden oluşuyor ve bu durumda hükümet kurabilmek için gerekli milletvekili sayısı 176. Hükümetin oluşturulması bu tabloda oldukça güç görünüyor.

İTTİFAKLAR KAZANDI

Bu seçimlerde Podemos en iyi sonucu, sol koalisyon oluşturdukları Özerk Bölgelerde (Madrid ve Barselona’da belediye seçimlerini bu yolla kazandı) aldı. Katalonya’da büyük farkla (yüzde 24.7 ile 12 milletvekili) birinci parti oldu; ikinci ise Cumhuriyetçi Sol oldu (yüzde 16 ile 9 milletvekili-Esquerra Republicana). Bask bölgesinde yüzde 26 ile en fazla oyu alan parti olmasına rağmen 5 milletvekili çıkarabildi. En fazla milletvekilini 6 milletvekili ile Bask burjuvazisinin temsilcisi Ulusalcı Bask Partisi (PNV) çıkardı. Bağımsızlıkçı sol parti Bildu, 7 milletvekili  sayısını 2’ye düşürdü.
İspanya parlamentosu bu sonuçlarla, hükümet oluşturulabilmesi için sürekli müzakerelere sahne olacak. Yeni, farklı partilerin parlamentosu olacak. Ancak ekonomik politikalar AB’nin dayatmaları ile ne kadar farklı olabilecek burası şimdilik kuşkulu. (Çeviren: Hilal Ünlü)

Evrensel'i Takip Et