20 Aralık 2015 19:57

Umut yolculuğunda yaşanan can pazarı

Paylaş

Yaşar ANTER

Bodrum’dan çıkılan umut yolculuğunda önce motor arızası yaşayan, ardından botları patlayan ve bir kısmı denize düşen mültecilerin yaşadığı can pazarı, DHA kamerasınca görüntülendi. Ekibin haber vermesi üzerine gelen Sahil Güvenlik ekibi, mültecileri kurtardı. 

Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmek amacıyla Suriye ve Irak uyruklu 25 mülteci, 4 metrelik lastik botla dün sabah 05.00’te Akyarlar Mahallesi Aspat Mevkii’nden denize açıldı. Yaklaşık 1 mil ilerledikten sonra motor arızası çıktı. Kürek çekerek ilerlemek isteyen mülteciler, bu kez botun patlamasıyla ne yapacaklarını şaşırdı. Su almaya başlayan bottan mültecilerin bazıları denize düşerken, 25 kişi bir anda kendini can pazarında buldu.

Bölgedeki geçişleri görüntülemek için bölgede bulunan DHA muhabiri, durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi. 

İhbar üzerine bölgeye gelen 1 Nolu Sahil Güvenlik Botu, denize hayatta kalmaya çalışan mültecileri kurtardı. 

‘YİNE DENEYECEĞİZ’

Mültecilerden 26 yaşındaki Said Al Mustafa, bir yıl önce Halep’ten ayrıldığını söyleyerek, şunları anlattı: “Üniversite son sınıftaydım. Ancak askere almak istediler. Kabul etmedim. Savaşmak istemiyorum. O nedenle önce Türkiye’ye geçtik, ardından üç arkadaşım ile İstanbul’a geldik. Organizatörlere verecek binlerce dolarımız yoktu. Ortak para toplayıp, bot aldık. Sahilden açıldıktan sonra motor bozuldu. Kürek çekmeye başladık. Bu sefer botun su aldığını gördük. Ama kimse geri dönmek istemedi. Bazı arkadaşlarımız denize düştü. Onları bekledik. Bazılarını bota tekrar aldık. Ancak aşırı soğuktu. Tamamen ıslanmıştık. Dayanacak gücümüz kalmamıştı. Akıntıdan ötürü yanlış tarafa gidiyorduk. O anda Sahil Güvenlik ekibi geldi. Kurtulduğumuza seviniyoruz. Tabi yine deneyeceğiz, Çünkü başka çaremiz yok. Türkiye’de kalmak istemiyoruz.“(Muğla/DHA)


BASMANE’DEKİ YOĞUNLUK DEVAM EDİYOR

İzmir’in Basmane semti ‘Umut yolculuğuna’ çıkan mültecilerin merkezi olmayı sürdürüyor. Ege Denizi’nde ‘umut yolculuğunda’ yaşamını yitiren çocukların çoğunluğunun yolu Basmane semtinden geçiyor. Her gün semtin sokaklarında aileleri ile birlikte kaçış hazırlığında bekleyen çocukları görmek mümkün oluyor. Ege Denizi’nde yaşanan facialar akını durduramıyor. Semtin her sokağında bir mülteci çocuğu görmek mümkün. Bu konuda verilen tüm çabalara rağmen, çocuklarına iyi bir yaşam sağlama yolunda bedel ödemeye hazır mülteciler, yolculuk hazırlıklarına devam ediyor. (İzmir/DHA)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

‘Kürt gençlerin gelecekleri ellerinden alınıyor’

SONRAKİ HABER

Ford Otosan işçisinin mektubu: Ford Otosan’da bir açık kapı toplantısının ardından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...