20 Aralık 2015 02:30

Güç bizimle olsun

Paylaş

Gözde TÜZER

Son günlerin en büyük tartışması kuşkusuz “Star Wars VII Güç Uyanıyor”. Herkes cümlelerine “Uzak bir zamanda, çok uzak bir galakside” diye başlayıp , “Güç seninle olsun” diye bitiriyor. Her yerde, ama her yerde Star Wars yazıları, Star Wars hikayeleri... Baştan söyleyeyim bu yazı sadece filmlerle ilgili değil.
Çocukluğumun ilk filmidir Star Wars. Abiyle gidince sinemaya, bir salonda Aslan Kral varken, kendimi Star Wars’ta bulmuş bir çocuktum ben. Haliyle çocukluğum, ilk gençliğim, son gençliğim Luke Skywalker’la geçti. (Her ne kadar son filmde kendisine çok ama çok kızmış olsam da) Işın kılıçları mı yoktu evimizde, Darth Vader kaskları mı... Ama hiç bu kadar abluka altında hissetmemiştim kendimi ne yalan söyleyeyim.

NASIL İZLEYECEĞİZ BİZ BUNU?

Star Wars’un 7 filminin yanında animasyonları, kitapları, dergileri çıkınca evreni tamamen öğrendik aslında. Ama yeniden hatırlayalım dedik, 6 filmi izlemeye kalktık. Ama sıralamayı yanlış yaptık. 1-2-3 diye giderken, gün geldi çattı, kendimizi sinemada bulduk. Bence 4-5-6’yı izleyin ve filme öyle gidin. Tabii bu uzunca bir zamanınızı alacaktır. Zira 6 filmin toplam süresi 5517 dakika ediyormuş, yani 91 saat, yani aralıksız 3.8 gün. (Buna animasyonlar da dahil, bilginiz olsun) Bu yüzden izleme süresine dikkat etmek gerekiyor.

ANLATIM ÖNEMLİ TABİİ

Siz bir Star Wars fanı, yanınızdaki kişi bir izleyici ise sıkıntı yaşayabilirsiniz. “Hem o sıkılmasın, hem ben filmin tamamını izleyeyim, ama o da beni anlasın, benim kadar heyecanlansın” gibi durumlar beklemeyin. Öncelikle, sizin kadar heyecanlanmamış olması, Star Wars’u hiç sevmediği anlamına gelmiyor. Evet, siz dünyayla aynı anda, gecenin 00.00’ında sinemaya gitmiş ve bunun için çok heyecanlı olabilirsiniz. (Çünkü siz konu “Güç” olunca kendinizi kaybedebiliyorsunuz) O sizin gibi olmak zorunda değil. Ne işi var o saatte sinemada... Tüm detaylarıyla Star Wars anlatmaya çalışmayın. Hem yapamazsınız, hem de onun için çok sıkıcı olabilir. Karakterleri anlatın yeter. Zaten anlayacaktır, abartmayın.

KİM KİMDİR?

Uzunca bir karakter listesi çıkarabilirim burada ama bu filmdeki geçmişten tanıdığımız karakterleri kısaca özetleyeyim.
Luke Skyvvalker: Jedi Şövalyesi Anakin Skywalker ile Naboo Senatörü Padme Amidala’nın oğlu, Leia Organa Solo’nun ikiz kardeşi, Mara Jade Skywalker’ın eşi ve Ben Skywalker’ın babası. Skywalker pek çok ünlüden daha ünlü bir pilot, lider ve efsanevi jedi olmuştu. Skywalker, İlk Ölüm Yıldızı’nı yok etmiş; İmparator Palpatine’i öldüren Darth Vader’i kurtarmayı başarıp Galaktik İmparatorluk’u devirmiş, Asi Birliği’nin büyük kahramanı haline gelmişti. Bu filmdeyse kendisine çok ama çok ama çok kızgınım. Sen ki bu kadar büyük efsane olmuşsun, sen ki bu kadar önemli işler yapabilmişsin... Endişelenmeyin spoiler vermeyeceğim.
Prenses ya da General Leia Organa Solo: Efsane karakterlerden biri, canımız, kanımız, premsesimiz. Alderaan Prensesi güzel Leia’mız Anakin Skywalker ve güzeller güzeli Naboo senatörü Padme Amidala’nın kızı. Luke Skywalker’ın da ikiz kardeşi.
Han Solo: Harrison Ford’un canlandırdığı efsane karakter Han Solo 4-5-6’da karşımızdaydı. Yardımcı pilotu Chewbacca’yla kaçakçılık yapan tatlı mı tatlı, yakışıklı mı yakışıklı pilotumuz Han Solo, yüklü bir ücret karşılığı aldığı Luke Skywalker ve Obi-Wan Kenobi’yle tanışmıştı. Mükemmel gemi Millenium Falcon’u kullanıyordu ve Kessel Run turunu 12 parsekten(1 parsek 3.26 ışık yılı) daha az bir zamanda tamamlamıştı.
Anakin Skyvvalker: Hikayenin üçüncü bölümünde ‘gücün karanlık tarafı’na geçerek Darth Vader adını almıştı Anakin’ciğimiz. Halbuki bir çöl gezegeni Tatooine’de annesi Shmi ile birlikte köle olarak yaşarken, çok üzülmüştük ona. Master Yoda’nın karşı çıkmasına rağmen Jedi Qui-Gon Jinn onun ‘gücü birleştirme’deki yeteneğini görmüştü ve Jedi eğitimi vermişti. ‘Keşke almasaydı’ dedik çoğu zaman
R2-D2: Serinin en önemli, en tatlı droidi karşınızda. Çalıştıramadığı alet, uçuramadığı uzay gemisi yok. Her yerde, her koşulda sadece görevine odaklanan, inatçı, kavgacı, yolundan dönmeyen, Luke ile birlikte maceradan maceraya atılan droidimiz karşınızda.
C-3PO: Anakin Skywalker tarafından köle olduğu dönemde yapıldı ve serinin bütün filmlerinde yer alan geveze bir droid C-3PO. 6 milyonun üzerinde lisan, lehçe, kod ve her kültürdeki nezaket kurallarını biliyor. R2D2’nun yol arkadaşı, kankası.

HER YERDE OLSUN, DAHA FAZLA OLSUN

Bu kadar çok karakter olunca, ticareti de çok oluyor tabii. Rujlarından, defterlerine, masa takvimlerinden, çantalarına (oyuncakları saymıyorum bile) kadar hemen hemen her yerde Star Wars... Geçen Twitter’da İstiklal Akarsu yazmıştı “Neredeyse seyyar tavuk pilavcı bile Star Wars logolu pilav satacak” diye. Gerçekten durum bu. Gelgelim ben bundan çok ama çok memnunum. Herkes Han Solo’yu konuşsun, her yerde Millennium Falcon göreyim istiyorum. Peki gerçekten en ucuza ne alabilirsiniz Star Wars’la ilgili?  
1- Elbetteki evinizin en güzel yerinde duracak bir ışın kılıcı
2 – R2D2, C-3PO ya da BB8’in minik oyuncakları
3 – Millennium Falcon şeklinde bir kesme tahtası.

NOT: Diyorsanız ki “Benim parayla bir derdim yok, alırım arkadaş” diye. O zaman bence kesinlikle bir BB8 prototipi edinmelisiniz. Herhangi bir droidi R2D2’dan daha fazla sevebileceğimi düşünmezdim ama oldu.
Kapanışı Master Yoda’nın efsane sözüyle yapalım “Deneme. Yap ya da yapma. Deneme diye bir şey yok.”

ÖNCEKİ HABER

Tarihsel referanslarıyla Star Wars: 'Zulme direniş meşrudur'

SONRAKİ HABER

Star, Ziverbey’i, Mona Roza’yı, Yaşar Kemal’i bilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...