18 Aralık 2015 13:32

Ozan Veli’den cezaevi şiirleri

Paylaş

Ozan Veli’nin “Xecê’ye Ninniler Dersim’e Ağıt” adlı şiir kitabının yeni baskısı yapıldı. 9 yılı aşkın süredir cezaevinde hükümlü olarak bulunan Ozan Veli’nin Ses ve İz Yayınları’ndan çıkan kitabı, “Xecê’ye Ninniler Dersime Ağıt”, “Zarife’ye Ağıt” ve “Roboskiye’ye Ağıt” olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Ozan Veli kitabını, “Dersim’den Roboski’ye katledilenlere” ithaf etti.

Ozan Veli, “Ne yeşil banknotlar çıktı üzerinden/ ne de çek senedi koçanları/ ne altın yüzükleri vardı parmağında/ ne de gümüş tasmalı takıları/ iki paket kaçak tütün/ bir de sevdiceğine yazmalı mendil” dizelerinin yer aldığı şiirini, 2011’de Roboskî’de katledilenlere adadı. Kitapta Dersim Katliamı için yazılan şiirde ise “Koca meydan tir tir tirer de/ sakalının teli titremez/ ak yüzlü ihtiyarın/ Bedrettin’den/ Pir Sultan’dan beridir/ hep böyle yürür bizimkiler/ rap rap rap/ ayağında potin değil/ Dersim işi çarık deridir/ onlar asıldı/ boş meydandaki kalabalık sarsıldı/ o günden bu güne/ bize cesaretleri kaldı” dizeleri dikkat çekiyor. 

Kitapta, Ozan Veli ile ilgili şu ifadeler yer alıyor: “1964 sonbaharında, annesinin cevizleri toplarken dediği günlerde Dersim’in Aşkirek köyünde doğdu. Ekonomik ve politik nedenlerle liseyi terk etmek zorunda kaldı. Dersim’in acı masallarını kulağına fısıldayan Ape Hesen’in çaldığı maya tutmuş ki, ortaokul yıllarında tanıştığı politik faaliyete, yedi yıllık Dersim dağları tutkusunu da ekledi. Halen dokuzuncu yılında F tipi bir şatoda yazarak yaşamaya devam ediyor” deniliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Daktilo tuşlarından yansıyan kadın hakları

SONRAKİ HABER

‘Genç Kızın Gizli Defteri’ !f’te açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...