12 Aralık 2015 18:20

Evrensel Kültür 25. yaşına giriyor

Paylaş

Yayın hayatına 1991 yılının aralık ayında başlayan ve 25. yaşına giren Evrensel Kültür dergisinin son sayısında Kıbrıs Türklerinin toplumsal hayatı, sanatı ve tarihi ele alındı.

“Kıbrıs Ne Yana Düşer” adlı dosyada, “Türkiye, Kıbrıs Türklerini kültürel olarak ne kadar etkiliyor ve bunun karşısında Kıbrıs’ın kendisine özgü bir var olma çabası var mıdır?” sorusuna yanıt aranıyor. Dergide konuya dair, “Yıllar boyu ‘Yavru Vatan’ olarak adlandırılan ve kendine özgü kimliği yok sayılan bu ülkenin Türk kökenli halkının, yalnızca ‘Anavatan’dan gelenle yaşayan, varlığını ona borçlu bir ‘yavru halk’ olduğu söylendi. Oysa kendisine özgü tarihi, kültürel birikimi ve farklı yollardan ifade edilmiş bir kişiliği olan bir halk var Kıbrıs’ta” ifadeleri kullanıldı.

Derginin 25. yılına girmesi ile ilgili kaleme alınan yazıda, Evrensel Kültür’ün bir ideolojik mücadele aracı olarak doğduğunun altı çizilerek, “Türkiye’de sosyalizm kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması görevini üstlendi. Her şeyden önce sosyalizm kültürünün tarihsel köklerinin, dünya çapındaki etkisi ve zenginliğinin bilinmesi ve bu büyük insanlık mirasının sahiplenilmesini sağlamayı amaçladı” denildi.  Yazıda, Evrensel Kültür’ün insanlığın ortak zenginliği olan bütün tarihsel birikimi, sanat ve edebiyatın klasiklerini sahiplenmek ve kuşaktan kuşağa aktarma görevini üstlendiği vurgulandı.

Derginin aralık sayısında Hasan Cömert, Şenay Aydemir, Hakkı Özdal ve Zeynep Uzunbay’ın da aralarında bulunduğu isimlerin yazı, öykü ve şiirleri yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, Lazkiye'nin kuzeyinde Nusra ve ÖSO'yu püskürttü

SONRAKİ HABER

Ermenice edebiyat, yokluktaki çokluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...