12 Aralık 2015 01:00

Ne diyem Mahmut mu diyem?

Üniversitelerindeki çay zamlarına karşı Çiçek Abbas Filmi’nden esinlenerek, 'Herkese benden çay, Tayyip’e yok' yazılı pankart yaptıran Ege Üniversitesi öğrencilerine 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten dava açıldı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Üniversitelerindeki çay zamlarını protesto etmek için İlyas Salman ve Şener Şen’in başrollerini paylaştığı  Çiçek Abbas Filmi’nden esinlenerek, “Herkese benden çay, Tayyib’e yok” yazılı pankart yaptıran Ege Üniversitesi öğrencilerine “Cumhurbaşkanına hakaret”ten dava açıldı. Haklarında dava açılan 3 öğrenci, “Eylem ve fikir birliği yaparak cumhurbaşkanına hakaret etmek”le suçlanıyor.

PANKART İLGİ GÖRDÜ, POLİS STANDI DAĞITTI

Öğrenciler sosyal medyada büyük ilgi gören pankartı, geçtiğimiz yıl okul içindeki kafelerin artan çay fiyatlarına tepki göstermek için hazırladı. Yemekhane önüne çay makinesi getirerek herkese ücretsiz çay dağıtan öğrenciler, çay zamlarına mizahi bir dille dikkat çekmek için de, “Herkese benden çay, Şakir’e yok” repliğini “Herkese benden çay, Tayyip’e yok” şeklinde değiştirerek bir pankart yaptı. Pankarta tahammül edemeyen polis, üniversiteye girerek önce Edebiyat Fakültesi önündeki “Şengal için açlık grevi” çadırına saldırdı, ardından da öğrencilerin açtığı çay standını dağıttı. Burada gözaltına alınan Muhammed Kül, Çiğdem Geçimli ve Erdal Kozan isimli 3 öğrenciye de “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla dava açıldı.

‘EYLEM VE FİKİR BİRLİĞİNDE CUMHURBAŞKANINA HAKARET’

İzmir Cumhuriyet Savcısı İzzettin Namal tarafından hazırlanan iddianamede delil olarak 3 polisin tutanakları ve ifadeleri gösterilmiş. İddianamede, “Yapılan soruşturma neticesinde şüphelilerin eylem ve fikir birliği yaparak iştirak halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret suçu işledikleri” ifadeleri kullanıldı. Davanın ilk duruşması geçtiğimiz aylarda görüldü. İkinci duruşması ise 10 Şubat’ta 30. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

‘EN NAİF SÖYLEME BİLE TAHAMMÜLLERİ YOK’

Hakkında dava açılan öğrencilerden Erdal Kozan, Erdoğan ve AKP iktidarının demokratik hiçbir tepkiye tahammülünün olmadığını ifade ederek, “Çicek Abbas filmine gönderme yapıp, ‘Tayyip’e çay yok’ dediğimiz gerekçesiyle Cumhurbaşkanına hakaret ettiğimiz iddia ediliyor. Bunu ilk duyduğumda aklıma yine aynı filmden ‘Ne diyem, Mahmut mu diyem?’ repliği gelmişti. Artık en naif, en demokratik söylemlere bile tahammülleri yok. Cumhurbaşkanına ‘katil’, ‘hırsız’ dediği için yargılananları ve hatta tutuklananları biliyoruz. Buna itiraz ettiğimizde ‘Böyle eleştiri olmaz!’ diye itiraz ediyorlar, ‘Demokratik çerçevede eleştirilere açığız’ diyorlar. Peki ‘Tayyip’e çay vermiyoruz!’ demekten daha demokratik bir tepki olabilir mi? Tüm bu olup biteni yüzde 50 oy ile meşrulaştırmaya çalışıyorlar ama şunu bilsinler ki biz Tayyip’e oy da vermedik, çay da vermiyoruz.”

‘OY YOK DESEYDİK DE DAVA AÇILIR MIYDI?’

Hakkında dava açılan öğrencilerden Muhammed Kül, son günlerde Cumhurbaşkanına hakaret soruşturmaları ve davalarının son derece korkutucu bir boyuta ulaştığını belirterek, “Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Oy Yok!’ diye bir pankart asılı olmuş olsaydı aynı şekilde hakaret gerekçesi sayılır mıydı? Bu sorunun cevabını bile bilmiyorum çünkü yargı bağımsızlığından, düşünce özgürlüğünden şüphe duymaya başladım. O pankart bana ait değildi ve de o pankartın cumhurbaşkanına hakaret olduğunu düşünmüyorum. Adalet ve yargı şeffaflığında 102 ülke arasında 80. sıradayız. Yorumu bu haberi okuyanlara bırakıyorum” dedi.

FİLMDEKİ SAHNE NASILDI?

Sinan Çetin’in yönetmenliğini yaptığı 1982 yapımı “Çiçek Abbas” filminin repliğinde Abbas karakterini canlandıran İlyas Salman bir kahvehaneye girerek, “Herkese benden çay” diye sesleniyor. Uzun yıllar minibüsünde çalıştığı Şakir (Şener Şen), “Ben içmem” deyince, Abbas (İlyan Salman), “Tamam Şakir’e yok” diye karşılık veriyor. Şakir’in “Ne demek Şakir” diye çıkışması üzerine ise, Abbas da “Ne diyem Mahmut mu diyem?” diye tiye alıyor.

ÖNCEKİ HABER

3 milyar avro mültecilerin sağlığını karşılayacak mı?

SONRAKİ HABER

Sen misin cumhurbaşkanına laf söyleyen?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...