09 Nisan 2012 11:17

İngiliz istihbaratından Kaddafi’ye işkence yardımı

İngiltere hükümetinin, Libyalı bir muhalifin 2004 yılında Kaddafi rejimine teslim edilmesinde rol oynadığı ortaya çıktı.BBC’nin ulaştığı İngiliz Dış İstihbarat Servisi’ne (MI6) ait bir mektup, İngiliz hükümetinin şimdiye kadar hep reddettiği “zanlıların işkence görecekleri belli olan ülkelere iadesi ve oradaki so

İngiliz istihbaratından Kaddafi’ye işkence yardımı
Paylaş

İngiltere hükümetinin, Libyalı bir muhalifin 2004 yılında Kaddafi rejimine teslim edilmesinde rol oynadığı ortaya çıktı.

BBC’nin ulaştığı İngiliz Dış İstihbarat Servisi’ne (MI6) ait bir mektup, İngiliz hükümetinin şimdiye kadar hep reddettiği “zanlıların işkence görecekleri belli olan ülkelere iadesi ve oradaki sorgulanmalarında rolleri olduğu” iddialarını doğruladı. Mektupta, şu anda Kaddafi sonrasi rejimin askeri komutanlarından biri olarak Trablus’ta bulunan Abdülhakim Belhak’ın İngiliz istihbarat görevlilerinin yardımıyla yakalanıp Kaddafi’ye teslim edildiği bilgisi yer aldı.
Üst düzey MI6 yetkilisi Sir Mark Allen tarafından Muammer Kaddafi'nin istihbarat şefi Musa Kusa'ya yazılan mektupta Allen, Libyalı yetkilileri, “Emanetin yerine ulaşması sebebiyle” tebrik ettiği ve istihbaratın İngiltere kaynaklı olduğunu vurguladığı görülüyor. Söz konusu mektup, geçen yıl, Kusa'nın NATO tarafından bombalanan karargahında bulunmuştu. Belhak geçtiğimiz yıl, Kaddafi’ye kendisini teslim eden İngiliz istihbaratçılar hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve İngiliz hükümetini “yasadışı iade ve işkenceye ortak olmakla” suçlayarak mahkemeye vermişti. İngiliz Adalet Bakanlığı ise Belhak’ın şikayetine ilişkin polis soruşturmasının devam ettiği ve konu hakkında soruşturma açacaklarını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İran: Müzakere İstanbul’da başlayıp Bağdat’ta bitecek

SONRAKİ HABER

Paskalya’da barış talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...