29 Kasım 2015 04:54

Size kaç geldi doğal gaz?

Doğal gaz faturanız çok yüksek geliyor değil mi? Komşuyla aynı yakıyorsunuz ama size daha fazla geliyor hatta. Az da petek çalıştırıyorsunuz üstelik. İşte size doğal gaz faturasını düşük getirme yöntemleri. Bundan daha fazlasını icat edin ve kapın Nobeli.

Paylaş

Sinem UĞURLU

Metropol insanının bir türlü içinden çıkamadığı en büyük sorunsallarından birini Pazar sayfalarına taşıyoruz: Doğal gaz faturası.
“Sevdim seni bir kere, başkasını sevemem” diye yorganlara serenat yapılan kış ayları, doğal gaz faturasıyla birlikte kapıda.
Sorunumuz şu: Faturayı düşük tutabilmek için ne yapmak lazım? Kombiyi en düşük seviyede sürekli mi çalıştırmalı, yoksa yalnızca evde olunan vakitlerde yüksek derecede mi?

Bu soru insanı çıldırtır, aynı cevapta uzlaşılamayan durumlarda ev üyeleri arasında şiddetli geçimsizliğe neden olur, nice yuvaları yıktığı da görülmüştür. Bu yüzden biriyle ev arkadaşlığı yapmaya ya da evlenmeye karar verdiğinizde “Dürüstçe cevaplanması gereken sorular” listenizin ilk 10’una dahil edin bu soruyu.

Önce deneme, yanılma ve eşe dosta sorma yöntemleriyle bu seçeneklerden birinde karar kılmanız, sonra o kombinin derecesini sabitlemeniz, ardından da doğal gaz zamlarına göre yöntemlerinizi güncellemeniz gerekir. Bu konuda, annelerimizin altın günlerinde sağlaması yapılmış ve kuşaktan kuşağa yayılmış olan deneyimlerini dikkate almanızı öneririz.

Her ev bu konuda bir laboratuar, bu işe kafa yormaya başlamış her ev üyesi de bilim insanı olmaya adaydır benim gözümde. Çünkü, “Ev kaç oda, ara kat mı, yoksa altında dükkan mı var, yalıtım var mı, evde çocuk yaşıyor mu?” gibi sorulara verilen cevaplara göre değişir o kombinin derecesi de, açık tutma süresi de. Neymiş, olaya bir uzman edasıyla yaklaşmadan, sadece “Size ne kadar geldi doğal gaz”, “Ya nasıl oluyor, biz de aynısını yakıyoruz” ile çözülemiyormuş sorun.

Faturayı daha düşük getirmek için deneyimlerden süzülenleri derledik sizin için:
1) Yaşadığınız ev ara kattaysa, hadi yine iyisiniz. Hele de komşunuz çocukluysa ara katları katmerli bir sevinç kaplayabilir. Ama en üst ya da en alt kat vatandaşıysanız, sık sık komşu ziyaretinde bulunun. Laf arasında “Çok kısıkta yakıyorsunuz kombiyi, valla kronik bronşit olur bu çocuk” diyerek salın eve korkuyu ve evinize gidip sıcak atmosferin size doğru yayılmasını bekleyin.
2) Eviniz ister top sahası büyüklüğünde olsun, ister bit kadar. Artık o petekler etrafındaki 10 metrekarelik yerde yaşamayı öğrenmelisiniz. Petek etrafına mandalina, elma, çekirdek, su, patik, kumanda ve kitap gibi yaşamsal ürünleri stoklayın ve oradan ayrılmayın. Eğer tuvalete gitmeniz gerekirse de, diğer ev üyesinden, sizi oraya kadar atmasını rica edin. Yalnız o klozete oturmadan önce, kendinize “Acı yok Rokcy” tadında gaz vermeyi ihmal etmeyin.
3) Sizden rica ediyorum, o kombinin göstergeleri hem peteği, hem de musluğu göstermesin. Suları sıcak yapan işareti sadece duş alacağınız zaman kullanın. Her ellerinizi yıkamak için musluğu açtığınızda sıcak su akarsa, o fatura ne kadar yükselir haberiniz var mı sizin? Ayrıca sıcak suya alıştığınızda, hem elinizi çekmek istemeyeceksiniz, hem de ılıman atmosfere tekrardan alışmak çok zor olacak. Yapmayın, sıcak sizi çağırmasın.
4) Önemli bir ayrıntı da evi havalandırmayla ilgili. Sabahları yataktan çıkmadan 15 dakika önce pencereleri açın ve önceden battaniye ile kombinlediğiniz yorganın altına girin. Vakit dolunca yataktan çıkın ve pencereyi ertesi sabaha kadar açılmamak üzere kapatın. Böylece siz soğuğa karşı güvenli bölgedeyken, aradan ev havalandırma işlemi de çıkmış olacaktır.
5) Hayat kurtaran bir tavsiye daha. Eğer kombiyi hiç kapatmadan yakanlardansanız, evden çıkmadan önce pijamalarınızı peteklerin üzerine yayın. Böylece eve geldiğinizde pijamalarınız oda sıcaklığıyla uyum gösterecektir.
6) Karargah kurduğunuz odanın kapısının altındaki boşluğu kalın bir bezle kapatın. Odanızın sıcağını, kullanılmayan odalarla paylaşmak istemezsiniz değil mi?

KIYAK: Her ne kadar 1300 lira asgari ücret bile çok görülse de, biz de insanız. O yüzden duş sonrasında kurulandığınızdan emin olana kadar kombinin derecesini bir tık yükseltip, kısa süreli tropikal iklimin tadını çıkarabilirsiniz. Nezle derecesiyle, doğal gaz tutarının doğru orantılı olduğunu unutmayın.
Şimdi siz bu ve benzeri yöntemler geliştirdiyseniz eğer, illa ki yeterli ısı ve gözden çıkarmaya hazır olduğunuz fatura eğrisi bir yerde dengeyi bulacaktır. Tebrikler, artık mühendislik biliminde çığır açmaya adaysınız. Hatta siz, Game of Thrones dizisinin kışıyla meşhur Winterfell şehrindeki “Kış geliyor” korkusuna bile son verebilirsiniz. Biri size “Winter is coming” derse, meclisteki Sırrı Süreyya Önder edasıyla “Bırakın gelsin, gel hele gel gel” diye meydan okuyabilirsiniz.  
İçlik giyen insanların kalbinin kırılmadığı kış ayları dileğiyle.


UZMAN GÖRÜŞÜ

Doğal gaz faturasını düşük getirmek için bu yöntemlere itibar etmeyebilirsiniz elbet. Sizin için üşenmedik, uzman görüşüne de yer verdik.
İşte TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan’ın önerileri:
* Kombimizi düşük ısıda çalıştırarak faturanın düşük gelmesini sağlamak söz konusu değildir. Aksine ısıtamadığımız odamız veya dairemiz için doğalgaz faturası öderiz. Kısa süreli evde olmadığımızda da 15-18 C’nin arasında tutulması daha uygundur.
* Kış aylarında oda sıcaklığımız 20 C konfor sıcaklığına ayarlanmalıdır.
* 1 C sıcaklık farkı % 10 tasarruf demektir.
* Kombi cihazını aç-kapa şeklinde çalıştırdığımız zaman, cihaz daha fazla yakıt ve elektrik enerjisi sarfiyatına sebep olur.
* Antre, koridor, merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan kiler ve odalardaki radyatörleri 15 C’de tutalım.
* Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız.
* Geceleri uyurken kalın örtünerek oda sıcaklığını 16 C ile 18 C’ye düşürünüz.
* Sıcak su kullanılmayan günler banyo radyatörünü kısınız.
* Perdeler radyatörleri örtmemelidir.

ÖNCEKİ HABER

Kendisi iyi eder, fiyatı hasta

SONRAKİ HABER

Savaşın yıkıntısından doğan sanat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa