15 Kasım 2015 10:18

Ali Koç'tan kapitalizm itirafları!

Paylaş

Antalya’da toplanan G20 Zirvesi kapsamında yapılan toplantılarda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ocak 2016’da en az bin 300 lira olması planlanan asgari ücret uygulamasına ilişkin patronlara, “Ben de işverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın ve kazandığınızı dar gelirli olanlarla paylaşın bunu başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım” dedi. Koç Holding yönetim kurulu üyesi Ali Koç “Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında İş-20 (B-20) ve Emek-20 (L-20) Açılım Gruplarının gerçekleştirdiği bir oturuma katıldı. “Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı ana oturum, Türkiye’nin önde gelen patronları, sendika temsilcileri, bazı G-20 liderleri ve G-20 ülkelerinin iş dünyası kuruluşları ve işçi temsilcilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Erdoğan yaptığı konuşmasının ardından sorulara yanıt verdi.

Erdoğan, asgari ücretle ilgili gelen soruyu ise şöyle cevapladı: “Şu anda Türkiye’de konuşulan bin 300-bin 500 hatta daha ileri gidenler de var. Türkiye’deki konum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor. Ben bu gelişmeden de mutluyum. Ancak asgari ücret malum bir taban belirlemedir. Herhangi bir işveren kalkıp da 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona sen neden veriyorsun demez. 4 bin lira verdiği zaman, niye veriyorsun demez. E ne olur? Biraz az kazanmış olur. Ben de işverenlere tavsiye ediyorum. Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim. Paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım.”

KOÇ KAPİTALİZME KARŞI!

Antalya’da düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde iş dünyasının zirvesi B20 ve çalışma hayatına yönelik L20 toplantıları düzenlendi. B20 toplantısında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç da konuştu.Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç ve Pelin Ünker’in  haberine göre, “Küreselleşmenin insan tarafı yok” diyen Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. 60 milyon insan evini terk etti ve kötü insan hakları altında düşük ücretlerle çalışmaya hazırlar. Burada özgür olarak serbest olarak dolaşamayan tek unsur insan.” İkinci Dünya Savaşı’na göre gelirin 50 kat arttığını, ancak gelir dağılımına bakıldığında büyük bir ayrım olduğunu söyleyen Koç, “Buradaki eşitsizliği anlamak için Einstein olmaya gerek yok” diyerek şöyle devam etti: “Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Eşitsizliği asgari düzeye indirmek için yapılacak çok fazla senaryo var. Paradigmalar değişmeli” dedi.

İŞÇİLERİ ATMIŞTI

Koç’un patronu olduğu Ford Otosan’ın da yer aldığı metal iş kolunda işçiler geçen Mayıs ayında hem Türk Metal Sendikası hem de çalışma koşulları ve düşük ücrete tepki göstererek, fiili direnişe geçmişlerdi. Direniş öncesi ve sonrasında Ford’ta 120 işçi işten atılmıştı.

MÜFTÜOĞLU: KAPİTALİZMİN YIKILMASI SINIF MÜCADELESİYLE OLUR

Akademisyen Özgür Müftüoğlu Ali Koç’un açıklamalarını gazetemize değerlendirdi.

Müftüoğlu’nun değerlendirmesi şöyle: “Özellikle Doğu Bloğunun çöküşüyle birlikte rakipsiz kalan kapitalizm küreselleşmenin de sunduğu olanaklarla emek ve doğa sömürüsünü öylesine arttırdı ki hem ülkeler ve bölgeler arasında hem de toplumsal sınıflar arasında gelir uçurumu oluştu. Eşitsizliklere karşı direnmeye çalışan halklar ve emekçiler ise en katı biçimde bastırıldılar. Sonuç olarak bir taraftan “terör” diğer taraftan tükenmeye başlayan doğa dünyayı ve insanlığı tehdit eder hale geldi.
Sonuç olarak kapitalizmin yeryüzüne, emeğe ve toplumlar üzerinde yarattığı tahribat sürdürülemez oldu. Bunun yaratacağı toplumsal tepkilerden endişe eden kapitalistler, kendi varlık nedenleri olan kapitalizmi sorgulamaya başladı. Önce dünyanın en zengini olarak bilinen Bill Gates, doğada yaratılmış olan tahribatın kapitalist sistem içinde önlenemeyeceğini söyledi; daha sonra da Türkiye burjuvazisinin en başındaki isim Ali Koç, Paris’teki terör eylemlerinin ardından, terörün kapitalizmin yarattığı eşitsizliklerin sonu olduğunu belirtip, kapitalizmin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.
Kapitalistlerin kapitalizmi sorgulaması önemlidir. Ancak bu kapitalizmin yerine insanlığı ve dünyayı sömürü düzeninden kurtaracak bir yeni sistemin (örneğin sosyalizmin) önerildiği anlamına gelmeyeceği gibi kapitalizmin ehlileşerek (refah devleti gibi) daha toplumsal kaygılarla işler hale getirilmesi anlamına da gelmez. Zira kapitalizmin tamamen yıkılıp yerine sosyalizmin kurulması da kapitalizmin ehlileşip 1946-1970 arasındaki gibi refah politikaları izlemesi de ancak sınıf mücadelesiyle olur. Kapitalist sınıfın kapitalizmin yerine önereceği bir sistemin doğayı da emeği de daha fazla sömürecek bir düzen olacağından kimsenin şüphesi olmasın.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te kendini patlatan IŞİD'linin Ankara'nın faili olduğu iddia edildi

SONRAKİ HABER

Askerler, cenazeleri yakıp yerde sürükledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...