05 Nisan 2012 10:43

İsveçli Bakan: Türk basını beni hayrete düşürdü

İSVEÇ Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gunilla Carlsson’un Türkiye ziyareti İsveç’te yoğun tartışmalara yol açtı. Türkiye’den döndükten sonra yaptığı basın toplantısında Carlsson’a basın özgürlüğü, insan hakları ihlalleri ve Newroz’da polisin halka saldırısını gündem

İsveçli Bakan: Türk basını beni hayrete düşürdü
Paylaş

İSVEÇ Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gunilla Carlsson’un Türkiye ziyareti İsveç’te yoğun tartışmalara yol açtı. Türkiye’den döndükten sonra yaptığı basın toplantısında Carlsson’a basın özgürlüğü, insan hakları ihlalleri ve Newroz’da polisin halka saldırısını gündeme getirip getirmediğini  ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın özel uçağını kullanıp kullanmadığını sorduğumuzda Carlsson,  söz konusu konuları gündeme getirdiğini ancak Türk basınının açıklamalarını yansıtmamasını kendisini hayrete düşürdüğünü söylemişti.
Basın toplantısının ardından İsveç devlet televizyonunun “Tartışma” programında Kurdo Baksi ve Murat Kuseyri, Carlsson’un Türkiye ziyaretinde yaşananları eleştirmişlerdi.
Yazılı bir basın açıklaması yapan Carlsson, kendisine yönelik eleştiri ve suçlamaların yanlış anlamalardan ve söylentilerden kaynaklandığını iddia etti. Eleştirileri yanıtlayan Carlsson, Erdoğan’ın özel uçağını kullanmadığını özellikle vurguladı. Türk basınında çıkan haberlerde Carlsson’un Erdoğan’ın kendisinin Türkiye’ye gelmesinden memnuniyet duyduğunu ifade ettikten sonra “Özel uçağını bize tahsis etti” dediği belirtildi.
Carlsson Bilgi Üniversitesinde yapılan panelde azınlıkların ve özellikle de Kürtlerin uğradıkları baskılara dikkat çektiğini söyledi. Eğemen Bağış ile yaptığı ikili görüşmede çok sayıda gazetecinin cezaevinde tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade ettiğini belirtti. Adalet Bakanı ile yaptığı toplantıda da basın özgürlüğüne yönelik sınırlamaları, toplu tutuklamaları, cezaevlerindeki gazetecileri, uzun ve dayanaksız tutukluluk sürelerini ve Newroz’da Kürtlere yönelik saldırıları dile getirdiğini ifade etti.
Carlsson, iki bakanın Kürt sanatçının eserlerinden ilham alarak Avrupa Birliğine entegrasyon tartışmalarının, Kürtlerin sorunlarının yeniden politik gündeme gelmesinin bir kanıtı olarak gördüğünü ifade etti. “Avrupa Birliği ile Türkiye aynı temel yargıları paylaşıyor” demekle Türk vatandaşlarının demokrasi ve insan haklarına saygı gösterilmesine istekli olduklarına ilişkin inancını dile getirdiğini söyledi.
(Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ekonomik kriz intihara sürüklüyor

SONRAKİ HABER

Annan gözlemci heyeti için asker topluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...