08 Kasım 2015 07:02

İstanbul kitap fuarı başladı

Paylaş

Tomris İncer, Sennur Sezer, Üstün Akmen ve Gülten Akın gibi edebiyatın ve sanatın ustalarını art arda yitirdiğimiz sonbahar hüzünle ilerliyor. Üzerimizdeki hüznü bir nebze olsun dağıtabileceğimiz bir etkinlik başlıyor. Bugün kapılarını açacak olan 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yılki teması “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak”. Bu yılın onur çizeri ise Tan Oral. 

TÜYAP ekimizin kapağında yer verdiğimiz usta çizer ile dünden bugüne uzanan çizgi ve mizah serüvenini konuştuk. Oral, “Eğlenceli şeyler çizme şansınız yok bu ülkede” diyor. Oral’ın “Sansür” ve “Bu Kitabın Kuyruğu Var” adlı kitaplarından yola çıkan Şair Yazar Gülsüm Cengiz ise “Çocuk Kitaplarından” hayata bakmamızı salık veriyor. 

Mizahın ana tema seçildiği bir gündemde elbette Metin Üstündağ’ın sesi de var. Met Üst “Her şeyi devletten, bir de mizahtan beklemeyelim!” diyerek gündemi tartışıyor. Bir başka mizah ustası, karikatürist Sefer Selvi kendi işini yani mizahı, mizahın çizgileriyle, karikatürle Evrensel Kitap için anlattı.
Türkiye’de mizah denilecek akla gelen üç ismi Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Muzaffer İzgü’yü Şair Yazar Mustafa Köz, “Mizahın Üç Atlısı: Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Muzaffer İzgü” başlığıyla yazdı. 

Bu yılın ilk haftasında bürolarından yükselen barut kokusunun ardından tüm dünyanın gündemine oturan Charlie Hebdo Katliamı ile etrafındaki tartışma ve gelişmeleri de Mithat Fabian Sözmen yazdı. 
Fuarın bu yılki onur konuğu Romanya. Fuarın ilk 4 günü (7-10 Kasım) açık olacak Romanya ülke standında Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Oana Ispir, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican, Florin Irimia gibi yazarların da olduğu bir program yer alacak. Romanya edebiyatının usta kalemi Panait Istrati’yi Hakkı Özdal yazdı; “Panait Istrati: Trajik bir neşe, yaşlı bir çocuk”.

Türkiye’de de geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan Sarah Jio da okurlarıyla buluşacak.
Ayrıca  Vassilis Papatheodorou, Yannis Kalpouzos, Manuel Vilas, Kirsten Reinhardt, José Mujica, Andrés Danza, Ernesto Tulbovitz, Ion Barbu gibi isimler de konuklar arasında. 

15 Kasım’a kadar devam edecek olan İstanbul Kitap Fuarı’na 750 yayın kuruluşu katılırken, fuar süresince paneller, söyleşiler, çocuk etkinlikleri gibi 300 kültür etkinliği düzenlenecek. 

ÖNCEKİ HABER

4 aydır ev hapsinde

SONRAKİ HABER

Sefer Selvi çizgilerle mizahı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...