04 Nisan 2012 09:55

Maceraya hazır ol 2. Dağ Filmleri Festivali geliyor!

DAĞ Kültürü Derneği ile Mineral Event tarafından düzenlenen ve bu yıl “Maceraya Hazır Ol” temasıyla yola çıkan 2. İzmir Dağ Filmleri Festivali, 12-14 Nisan 2012 tarihlerinde; doğa, keşif, macera ve belgesel sinema tutkunlarıyla buluşuyor. Festivalde ödül rekortmeni filmlerin yanı sıra macera ile adrenalin dolu toplam 29 film ü

Maceraya hazır ol 2. Dağ Filmleri Festivali geliyor!
Paylaş

DAĞ Kültürü Derneği ile Mineral Event tarafından düzenlenen ve bu yıl “Maceraya Hazır Ol” temasıyla yola çıkan 2. İzmir Dağ Filmleri Festivali, 12-14 Nisan 2012 tarihlerinde; doğa, keşif, macera ve belgesel sinema tutkunlarıyla buluşuyor. Festivalde ödül rekortmeni filmlerin yanı sıra macera ile adrenalin dolu toplam 29 film ücretsiz gösterilecek.
Konak Belediyesi ve İDADİK ev sahipliğinde, izleyicileriyle buluşacak filmler, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Güzel Yalı Kültür Merkezinde sinemaseverlerle buluşacak.

Dünya festivallerinde gösterilen 500’den fazla film arasından belirlenen 2012 seçkisi 10’u yerli 18’i yabancı olmak üzere toplam 28 filmden oluşuyor. Filmler; “Ülkemizden”, “Dünyadan”, “Keşif Ruhu”, “Doğa-Çevre-İnsan”, “Su Dünyası”, “Bisiklet”, “Kayak” ve “Doğa Filmleri Yarışması Finalistleri” olmak üzere, 8 tema başlığı altında toplanıyor. Seçkide; rafting, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanı sıra, çevre ve doğa belgeselleri ve gezi, keşif ve insan hikayeleri de yer alıyor.

13 ÖDÜLLÜ ‘SOĞUK’ İZMİR’DE

Bu yılın en çarpıcı teması “Dünyadan” ile The North Face sponsorluğunda beyaz perdeye yansıyor. Bu tema altında ödül şampiyonu “Soğuk” filmi dikkat çekiyor. Film, dünyada gösterime girdi 49 festivalden topladığı 13 ödül ve çarpıcı kurgusu ile salonlarda boş koltuk bırakmayacağa benziyor.

Dağ Bisikleti Türkiye iş birliği ile hazırlanan bu temanın en etkileyici filmi “Kendi İki Tekerimle” adını taşıyor. Sizin için bisiklet belki bir eğlence, bir spor. Peki ya diğerleri için? Dünyanın çeşitli ülkelerinde zorluklarla dolu hayatlar yaşayan insanların hayatlarını ve bu hayatları değiştiren bisikleti etkileyici bir dille anlatıyor.

Festivalin ilginç yapımlarında bir diğeri ise Samsun’dan Japonya’ya unutulmaz ve serüven dolu bir yolculuk yapan ve “Demir Atlı Adam” adıyla bilinen Gürkan Genç’e ait. Gürkan Genç bu olağandışı yolculuğu filminde gözler önüne seriyor.

DOĞA, ÇEVRE VE İNSAN ÖYKÜLERİ

Festivalin bir diğer güçlü temasını olan “Doğa Çevre ve İnsan” kategorisi oluşturuyor. Temanın en dikkat çekici filmi olan ve dünya festivallerinde 19 ödül toplayan “Kırık Ay” sizleri çok uzaklara, Himalaya’lara götürecek. İklim değişikliğinin en çok dağlarda yaşayan göçerleri etkilediğini biliyor muydunuz? Klimayı her açtığınızda, aracınıza her benzin aldığınızda en yakınınızdan en uzağınıza dünyayı paylaştığınız komşuları hatırlatan bir yapım.

19. Yüzyılda “İçmek için viski ve uğruna savaşmak için su.” diyen Amerikalı Yazar Mark Twain’in bu unutulmaz sözü ile başlayan “Beyaz Su, Siyah Altın” sadece ABD’nin değil sudan sebepler yüzünden otoriteyle sorun yaşayan herkesin izlemesi gereken Doğa Çevre ve İnsan teması altında iyi bir belgesel.

Adrenalin düzeyini yükselten tema “Keşif Ruhu” altında “İnanıyorum, Uçabilirim” bu temanın en çarpıcı filmi. Fransız tırmanıcı ve base jump sporcularının yükseklerde oynadıkları yürek hoplatan “Denge” oyununu ilginç görüntülerle aktarıyor.

13 ÖDÜLLÜ FİLM DEMİR DELİK

2011 Slovak yapımı, 13 ödüllü “Demir Delik” ise kanyonların Everest’i sayılan en ulaşılmaz noktalara götürüyor izleyenleri. Ulaşmanın en zor olduğu bu kanyonlardan biri olan bu yerden asıl zor olan ise çıkmak.

Festivalin olmazsa olması “Kayak” ve çiçeği burnunda teması “Su dünyası” temaları ise dünyanın çarpıcı hikayelerini  farklı sporlara ilgi duyan sporseverlerin ayağına getirecek. Olağanüstü kompozisyonları ve kendine has estetiği ile ekibimizin kalbinde taht kuran Yönetmen Nick Waggoner’den şiirsel bir kayak filmi daha programımızda: “Yalnız Başına”.

‘ÜLKEMİZDEN’ HİKAYELER

Ülkemizden beyaz perdeye yansıyan hikayelerin anlatıldığı bu tema altında festivallerin gözdesi olmuş bizden hikayeler yer alıyor.

Yüksek bir dağda kayak yapmanın zorlukları ile küresel iklim değişikliğinin zorluklarını karşılaştıran nefes kesici bir keşif örneği: “Elimden Gelen”. Film izleyicilerine büyüleyici bir sinema deneyimi vaat ediyor.

Tüm film gösterimlerinin ücretsiz gerçekleştirileceği festival kapsamında; kitap sergileri, söyleşiler ve ödüllü yarışmalar da düzenleniyor. Geniş bir izleyici kitlesine hitap eden Dağ Filmleri Festivali kapsamındaki bu etkinliklerle; dağ ve doğa bilincine dikkat çekiyor, ulusal dağ ve doğa belgeselciliğine katkı sağlayarak doğa kültürü alanındaki önemli bir boşluğu dolduruyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İspanya’da işsizlik rekor kırıyor

SONRAKİ HABER

KESK yöneticilerinden bakanlıkta eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...