14 Ekim 2015 12:29

Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin: Hırsızlıktan tutuklanmadım gururluyum

Paylaş

Van’ın Erciş ilçesinde öz yönetim ilanının ardından gözaltına alınan Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin ve HDP Erciş İlçe Eş Başkanı Sevval Çadırcı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Duruşma salonundan mesaj gönderen Diba Keskin, “Ben hırsızlık ve yolsuzluk yaptığım için, rüşvetten ya da ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanmıyorum. Bana onur ve gurur yaşatacak, çocuklarıma onurlu bir yaşam bırakacak suçlamalarla tutuklandım” dedi.

Adliye önünde yurttaşların bekleyişi sürerken, özel harekat polisleri sürekli kitleyi tahrik edecek ifadeler kullanarak, zırhlı araçları kitlenin üzerine sürdü. 

POLİSLERDEN SEVİNÇ GÖSTERİSİ

Tutuklama kararının duyulmasından sonra ise sevinç gösterisi yapan polisler sırtlarına bayrak asarak kitlenin arasında dolaştı. Adliye önünde açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, kararın hukukla hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, “Bu kararın 1 Kasım seçimlerine yönelik olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi. Polislerin tutuklama kararı sonrası sırtlarına aldıkları bayraklarla sevinç gösterisi yaptıklarını söyleyen Timur, “Özel hareket timinin panzer üstüne çıkıp sırtına bayrak alıp zafer nidası ile sevincini gösterdiğine şahit olduk. Bu karara sevinmek bu toplumda birlikte yaşama arzusunu ortadan kaldırır” dedi. 

‘ÖZGÜR, EŞİT BİR ÜLKE İSTİYORUZ’

Daha sonra söz alan Avukat Esra Akgün ise Diba Keskin’in Erciş halkına mesajını iletti. Keskin, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Ben hırsızlık ve yolsuzluk yaptığım için, rüşvetten ya da ihaleye fesattan yargılanmıyorum. Bana onur ve gurur yaşatacak, çocuklarıma onurlu bir yaşamı bıraktıracak bir suçlamadan dolayı tutuklandım. Onurlu ve gururluyum. Biz tüm halkların özgür ve eşit bir şekilde yaşadığı demokratik bir Türkiye istiyoruz. Yaklaşık 2 yıldır belediye eş başkanıyım bu kentte. Bu kentin tüm halklarına adil, şeffaf ve eşit bir hizmet götürmeye çalıştım. Şu ana kadar hiç bir kirli iş ve yolsuzlukla adım anılmadı. Bu siyasi bir karardır. Erciş halkı hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğimi bilmelidir.” (Van/DİHA)


‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Halkın oylarıyla seçilen belediye başkanları ve meclis üyelerinin tutuklanmasına tepki gösteren Demokratik Yerel Yönetimler Birliği Eş Başkanı Çimen Işık, öz yönetimlerin boşa çıkarılmak ve gözdağı verilmek istendiğini söyledi. Işık, “Öz yönetimlerinizi ilan ettikçe, kendi kendinizi yönetmek istedikçe, bunun sistemini oluşturdukça ‘Biz sizi tutuklarız’ hatta o da olmuyorsa ‘Sizi katlederiz’ deniyor. Sıradan bir insanın ‘öz yönetim’ kavramını kullanması bile tutuklama nedeni olabiliyor. Öz yönetimi terörize ederek işlemez hale getirmek istiyorlar” dedi. Yaşananların 2009’daki KCK tutuklamalarını aştığını dile getiren Işık, “2009’da yüzlerce seçilmiş, gençlik, kadın, basından her kurumdan yüzlerce kişi tutuklandı. Ancak bu dönemde sadece gözaltı, tutuklama yok. Aynı zamanda öldürme, katletme var” dedi. Birçok yerde öz yönetim tartışmaları olduğunu ve bunu devam ettireceklerini ifade eden Işık, “Gözaltı, tutuklama veya katledilmeyle geri adım atmayı düşünmüyoruz. Bunun mücadelesini vereceğiz. Kendi sistemimizi üreteceğiz. Halkla birlikte kendi kentimizi yöneteceğiz. Geri adım atmayacağız” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

57 günde 17 belediye eş başkanı tutuklandı

SONRAKİ HABER

Ayvalıtaş davasında yıllar sonra keşif yapıldı: 'Deliller karartıldı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...