02 Nisan 2012 10:41

Mali’nin kuzeyi işgal edildi

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Mali’nin başkenti Bamako’da darbecileri ikna temasları yaparken, Taureg isyancıları ülkenin kuzeyini ele geçirdi. Gao şehrinde kontrolü ele alan isyancılar, tarihi Timbuktu şehrini herhangi bir direnişle karşılaşmadan kuşatma altına aldı.Bölgenin vali yardımcılarından biri, büt&

Mali’nin kuzeyi işgal edildi
Paylaş

Bölgenin vali yardımcılarından biri, bütün kuzey bölgesinin ordu karargahı olan Gao şehrindeki 2 askeri üssün farklı isyancıların eline geçtiğini duyurdu. Gözlemciler, ülkenin kuzeyindeki Tuareg güçlerinin, darbeden sonra oluşan iktidar boşluğundan faydalanıp, hızla ilerlediğini söylüyor.

Kuzey Mali’nin bağımsızlığı için hükümete karşı silahlı mücadelesini artıran Azawad Ulusal Kurtuluş Hareketinden (MNLA) yapılan açıklamada da, “MNLA Gao şehrini ele geçirerek Mali’nin bölgedeki işgaline son vermiştir” denildi. İsyan hareketinin siyasi liderlerinden Mahmud Hama, yaptığı açıklamada savaş ilan etmediklerini sadece kendi sınırlarını özgürlüğe kavuşturduklarını belirtti.  Diğer yandan, Cunta Lideri Amadou Sanago da ateşkes sağlanması için Tuareg militanlarıyla görüşmeler yapmak üzere ülkenin kuzeyine elçiler gönderildiğini duyurdu.Mali’nin kuzeyinde patlak veren çatışmalarda 200 binden fazla sivil evlerini terk etti. Bölge silah ve uyuşturucu kaçakçılığının merkezi olarak biliniyor.

ECOWAS YAPTIRIMA BAŞLAYACAK

ECOWAS, Mali’ye uygulanacak yaptırımlar için bugün toplandı. 10 gün önce hükümeti deviren askeri birliklere, kışlalarına dönmeleri için kadar süre vermiş, aksi halde sınırları kapatacaklarını, Mali’nin ülke dışındaki varlıklarına el koyacaklarını ve ödemelerini yapmayacaklarını bildirmişlerdi. Üye devletler, isyancı birliklerin kışlalarına dönmeyi reddetmesi üzerine bu ülkeye yaptırım uygulamayı görüşmek üzere toplandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mar Van için...

SONRAKİ HABER

İngiltere hükümetinden internet takibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...