05 Ekim 2015 11:15

Nobel tıp ödülünü Çinli, Japon ve İrlandalı bilim insanları kazandı

Paylaş

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü, sıtma, solucan ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlarla mücadelede doktorlara yardımcı olan keşifleri nedeniyle Çinli, Japon ve İrlandalı bilim insanları kazandı.

İsveç'in başkenti Stockholm’deki Nobel Komitesi, İrlanda doğumlu Amerikalı William Campbell, Japon Satoshi Omura ve Çinli Tu Youyou’un söz konusu ödülü kazandığını duyurdu. Üç bilim insanı 960 bin dolar değerindeki ödülü paylaşacak.

Komitenin açıklamasında, yüzyıllardır insanlığın başına bela olmuş sıtmanın tedavisinde yaptıkları devrim nedeniyle üç bilim insanının ödüle layık görüldüğü kaydedildi. Çinli doktor Tu, bu ödülü alan ilk Çinli bilim insanı oluyor.

Tıp ödülü, açıklanan ilk ödül oldu. Nobel’in fizik, kimya ve barış ödüllerini kazananlar bu hafta içinde açıklanacak. İktisat ödülü, önümüzdeki Pazartesi günü ilan edilecek. Nobel edebiyat ödülü için henüz tarih belirlenmedi; ancak Perşembe günü açıklanmasının beklendiği belirtiliyor.

Dünyada her yıl 450 bin kişinin ölümüne neden olan sıtma, sivrisinek yoluyla bulaşıyor ve 1 milyona yakın insan da bu hastalığa bulaşma riskiyle yaşıyor. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Rusya uçağı hava sahasını ihlal etti Davutoğlu ‘Sehven yapmışlar’ dedi

SONRAKİ HABER

Nusaybin’de diyaliz hastaları beyaz bayrakla ambulansa gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...