16 Eylül 2015 15:40

Tek bir seçenek var

Bizlere yetenek ve ilgilerimizle hiçbir bağı bulunmayan bir sınav sistemi dayatılıyor ve bu sistem dayatılırken, devlet okullarında verilen -yahut verilmeyen!- eğitim göz ardı edilmekte.

Paylaş

Şevval Ömerulfarukoğlu
Eskişehir Atayurt Lisesi

Dershanelerin kapanmasıyla birlikte temel lise olarak bizlere tanıtılan okulcuklar oluşmaya başladı. Devlet okullarının yetersizliği ve bize dayatılan YGS-LYS sınavlarına uygun eğitim verilmediği düşünülerek birçok öğrenci temel liseye geçiş yaptı. Bizlere yetenek ve ilgilerimizle hiçbir bağı bulunmayan bir sınav sistemi dayatılıyor ve bu sistem dayatılırken, devlet okullarında verilen -yahut verilmeyen!- eğitim göz ardı edilmekte. Biz dershaneye gidebilmek için yazları çalıştığımız inşaattan düşerken, onların bize söylediği şey; "Paranız varsa gelin temel liseye." oluyor. Daha öğrenciler okullarda laboratuvarların yerini bilmezken, AKP; "Eğitime bütçede en büyük pay bizim iktidarımız döneminde olmuştur." diye övünüp, MEB bütçesinin yatırım payının her yıl düzenli olarak gerilediğini unutmuş gibi görünüyor.
"Öğrenciler bilgi yönünden doldurulması gereken boş kaplardır. Bu bakımdan öğrenciler sadece tüketici gözüyle ele alınırlar. Oldukça etik dışı olan bu durum öğrencilere edilgen bir rol biçer ve onların yaratıcılığını köreltir. Öğrenciler bilge ve becerilerini arttırmak yerine kendilerine iyi bir iş garanti edecek diplomanın peşine düşmektedirler." Paulo Freire'nin kitabında da geçmekte olduğu gibi günümüzde piyasa sistemine uygun etik olmayan eğitimin verilmesi genç, diplomalı cahillerin yetişmesi demektir. Biz liseliler dershanenin de, temel lisenin de olmadığı; parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim istiyoruz. Bunun yolu da burjuva kapitalist eğitim sistemine karşı mücadele etmekten geçiyor. Bulunduğumuz her alanda örgütlenmeliyiz.

 

ÖNCEKİ HABER

Başka yol yok

SONRAKİ HABER

Biz, biz olmayı başaralım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...