16 Eylül 2015 15:31

20 yaşında, 7 yıllık bir işçi

“Kaynakçılık zor iş; ağır demirleri kaldırmak zorunda kalıyorsun. Geceleri kaynaktan dolayı gözlerimin ağrısından uyuyamıyorum mesela. Sabaha kadar gözlerim yaşarıyor”

Paylaş

Umut YEĞİN
Hürrem KARAOĞLU
Wan

Ferdi Sivas 20 yaşında. Van Oto Sanayi’de 13 yaşından bu yana kaynakçılık yapıyor. Bölgede süren çatışmalı süreçten etkilenen genç işçilerden sadece biri. Ferdi ile çalışma koşulları ve süren çatışmaların kendisini nasıl etkilediği üzerine sohbet ediyoruz. Sanayi sitesinde kendi çalıştığı blokta bulunan kapalı dükkanları göstererek, “Çatışmalı süreçten dolayı dükkanlarını kapatanlar oldu. İş olmadığı için kapatıyorlar. Satış yapamıyorlar. Kapatan batıya göç ediyor. Ya inşaatlarda çalışmaya gidiyorlar ya da elinde, avucunda ne varsa onu yiyorlar” diyor.
KAYNAKÇILIK ZOR İŞ...
Van’a uzun yıllar önce Hakkari’den işsizlik nedeniyle göç etmiş Ferdi’nin ailesi. Çocuk yaşta, sanayi sitesinde amcasının yanında kaynakçı olarak çalışmaya başlamış. Çalışmak zorunda olduğundan eğitimini lisede kesmek zorunda kalmış. Uzun bir süre amcasının yanında çalışmış. Ancak amcasınında işleri yolunda gitmeyince başka bir demircide kaynakçı olarak çalışmaya başlamış. Çalışmaya başladığı dükkan amcasınınkinden çok uzakta değil. Hemen karşısında! Bu yüzden bir yandan da amcasının işlerine de yardımcı olmaya çalışıyor. “Kaynakçılık zor iş; ağır demirleri kaldırmak zorunda kalıyorsun. Geceleri kaynaktan dolayı gözlerimin ağrısından uyuyamıyorum mesela. Sabaha kadar gözlerim yaşarıyor” diyerek çalışma koşullarının da zorluğunu dile getirmiş oluyor.
NEYSEKİ İŞ VAR(!)
“Dükkana sabah 7’de geliyorum. İş olursa hemen çalışmaya başlıyoruz” diyor Ferdi. Sabah erkenden bu ağır işte çalışmaya başlamak zor elbette. Ama Ferdi bir yandan da işlerin olmasını istiyor. Çünkü müşteri olmazsa kendi işini de kaybetmekten korkuyor. Ferdi’nin amcası da sohbetimize dahil oluyor bir ara. O da AKP iktidarından önce dükkanında 20’ye yakın işçiyle birlikte çalıştıklarını ve geçim sıkıntısı çekmediklerini anlatıyor. Ama AKP döneminde işlerinin tümünü ihalelerle AKP’nin kendi yandaşlarına verdiğini ve bir çok komşusunun da bu nedenle iflas ettiğini söylüyor.
Konu seçimlerden açılıyor. 7 Haziran seçimlerinden önce televizyonda konuşan bir MHP’li adaydan etkilenerek oyunu MHP’ye vermeyi düşünmüş Ferdi. Ama HDP’nin Diyarbakır mitinginde gerçekleşen patlama fikrini değiştirmiş. Oyunu HDP’ye vermiş. HDP’nin barajı aşmış olmasını ve aldığı oyu büyük bir başarı olarak görüyor şimdi. Seçimlerden sonra başlayan çatışmalı sürecin de AKP’nin seçimlerde aldığı yenilgiyi hazmedememesinden kaynaklandığını düşünüyor. Irkçı söylemlere dair de bir çift lafı var. “Bayrağa saygımız var ama onlar da biraz bizi düşünsün” diyor.
Yavaş yavaş sohbetimizin sonuna doğru geliyoruz. Otırduğumuz masadan kapıya kadar geçiriyor bizi Ferdi. Tekrar görüşmek üzere sözleşiyoruz. Daha iş var ne de olsa onu bekleyen.

ÖNCEKİ HABER

Hem de tarım işçisiyiz

SONRAKİ HABER

KCK: Çift taraflı tahkim edilmiş ateşkese hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...