11 Eylül 2015 07:27

Çarşı davasında beraat istendi: Savcı ‘örgüt ve darbe yok’ dedi

Çarşı davası savcısı, Çarşı grubu üyelerine ‘darbe’ ve ‘örgüt’ üyeliği suçlamasından beraat istedi. Savcı sanıkların darbe suçunu işleyecek imkan ve örgütsel yapıya sahip olmadıklarını vurguladı.

Paylaş

Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerine, Gezi eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında “darbe” ve “örgüt üyeliği” suçlamasıyla  açılan davaya devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Savcı Abdullah Mirza, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Mütalaasında yargılananlara darbe suçlamasının da yöneltildiğini hatırlatan savcı, sanıkların bu suçu işleyecek uygun araç ve plana sahip olmadıklarını kaydetti. Hiyerarşik yapı içerisinde önceden tasarlanan şekilde hareket ettiklerine dair delil bulunmadığını ifade eden savcı, suçlamalara ilişkin kesin ve inandırıcı delil olmadığını da vurgulayarak tüm yargılananların darbe suçlamasından beraatlerine karar verilmesini istedi. 

Mütalaada ayrıca,  3 kişi dışındakilere “Terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak” suçlamasının da yöneltildiği belirtildi. Ne şekilde örgüt kurulduğu, kimin yönetici olduğu, ne tür faaliyetlerde bulunulduğu, üyelerinin kimler olduğu ve hiyerarşik yapı yönünden delil bulunmadığını kaydeden savcı, örgütün amacı, kullandığı araçlar, silahlar ve gizlilik gibi unsurların da tespit edilemediğini vurguladı. Savcı Mirza, yargılananların suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak suçlamasından da beraatini istedi. 

2911’DEN CEZA İSTEMİ

Ancak Gezi Parkı eylemleri sürecinde kamu malına zarar verildiğini, kişilerin can ve mal güvenliğini engelleyecek olayların gerçekleştiğini savunan savcı, bu nedenle Gezi eylemlerinin yasa dışı olduğunu iddia etti. Bu nedenle mütalaada, yargılananlardan Bülent Ergenç, Cem Yakışkan, Güray Sözmen, Halil İbrahim Erol, Erol Özdil, İbrahim Halilullah Turan, Ayhan Güner, Mahmut İli, Yusuf Demirci ve İbrahim Aydın’ın gösterilerin düzenlenmesi açısından Çarşı grubunda önde gelen ve yönlendiren kişiler olduğu ileri sürüldü. Diğer sanıkların ise eylemlere katılan konumunda oldukları belirtilirken, bu nedenle tüm sanıkların izinsiz gösteri suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisleri istendi. Polise direnmekle suçlanan 32 kişi  hakkında bu yönde delil bulunmadığı için beraat talep edildi. 

Yargılananlardan Kaan Kabaş ve Güray Sözmen’e mala zarar verme suçlaması yöneltildiğini ifade eden savcı, nerede, hangi mala zarar verdiğinin belirtilmediği için beraatlerini istedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te aileler çatıştı: 6 ölü, 3 yaralı

SONRAKİ HABER

TTB Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan: Cizre'de sağlık hakkı önündeki engeller kaldırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...