06 Eylül 2015 13:15

Eğitim almayan fizyoterapistler hastalarda kalıcı hasar oluşabilir

Paylaş

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) lisans tamamlama hakkı verdiği bölümler arasında fizyoterapi, engelli bakımı, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi pratiğe dayalı alanlar olmasına tepki gösteren fizyoterapistler, akademisyenlerden eğitim almayan kişilerin hastalara kalıcı hasar vereceğini söyledi. 

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre geçen yıl kasım ayına kadar içersinde fizyoterapi, engelli bakımı, fizik tedavi ve rehabilitasyon, anestezi ve hemşirelik gibi pratiğe dayalı 60’a yakın bölümün ön lisans mezunları için lisans tamamlama hakkı verildi. 3- 14 Ağustos arasında başvuran ön lisans mezunlarının yerleştikleri yerler ise geçen perşembe günü açıklandı. YÖK’ün lisans tamamlama hakkı verdiği bölümlere itiraz eden Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Ergoterapi Derneği, Türk Diyetisyenler Derneği ve Odyoloji Konuşma ve Ses Bozuklukları Derneği, Danıştay’a yürütmenin durdurulması için başvuru yaptı. 

‘PRATİĞE DAYALI EĞİTİM ALMALILAR’

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kadriye Tombak, özellikle itirazda bulunan meslek gruplarının, hastayla birebir iletişim halinde bulunması nedeniyle pratiğe dayalı bir eğitim almaları gerektiğini belirtti. Kadriye Tombak, “Bu 4 meslek grubu özellikle hasta sağlığı üzerinde direkt etkisi olan bir grup. YÖK’ün verdiği kararla herhangi bir pratik eğitim olmaksızın uzaktan pratisyen, ya da konuşma terapisti olabilmek mümkün” dedi. Yaklaşık 300 başvuru yapıldığını belirten Tombak şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde ya da devlet hastanelerinde bu eğitimler tamamlanacak. Hastalarımız için bunun olumsuz tarafı, herhangi bir öğretim üyesi ya da eğitim verme yetkisi olmayan biz fizyoterapistlerden eğitim alacaklar” dedi. Pratik eğitimin eksikliği nedeniyle hasta üzerinde kalıcı hasarlara neden olacak yöntemlerin ortaya çıkabileceğini dile getiren Tombak, bunun da tedavisi mümkün bir rahatsızlığın ömür boyu kalıcı hale gelmesine neden olabileceğini kaydetti. 

Tombak, kararın hastalar üzerindeki etkisinin yanı sıra, fizyoterapi başta olmak üzere diğer dallarda çalışanlar için istihdam sorunu yaratacağına dikkati çekti. 
8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü’nde YÖK önünde açıklama yapacaklarını belirten Kadriye Tombak, “Mesleğimizin daha iyi yerlere gelmesini beklediğimiz bir dönemde daha büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bununla ilgili kararı alan YÖK önünde öğrencilerimiz, hastalarımız ve akademisyenlerimizle orada bulunacağız” dedi. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Hekimler savaşa karşı yaşamı savundu

SONRAKİ HABER

'Sarayın savaşına karşı acil barış acil demokrasi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...