04 Eylül 2015 11:04

AOÇ Plan değişikliğini değerlendiren Candan: Kamusal alan değil yine rant

Paylaş

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerine ilişkin 1/10.000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın mahkeme kararıyla iptal edilmesi sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu planı “fuar ve panayır alanı”planına çevirdiği ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu alanın Atatürk tarafından kamusal alan olarak kullanılması vasiyet edilmiş. Ancak, her tür karara rağmen burayı hukuksuz bir biçimde rant alanına çevirmekte ısrarcılar” dedi. 

AOÇ alanına yapılan Ankapark planının mahkemece iptal edilmesi sonrası ismi değiştirilerek fuar, festival ve panayır alanı yapılmasına ilişkin dün açıklama yapan Mimarlar Odası  Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk’ün alanı kamuya ait nitelerken sosyal bir alan olarak kullanılmasını vasiyet ettiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesinin hâlâ rant derdinde olduğunu bildiren Tezcan, “Çocuklar hayvanlara dokunacak, tarihle buluşacak diyorlar. Ama oraya parayla dokunacak çocuklar. Yani kamusal bir alan olmayacak. Atatürk’ün vasiyeti bu değildi” değerlendirmesi yaptı. 

‘BELEDİYENİN YETKİSİ 2016 YILINDA BİTİYOR’

AOÇ’de plan yapma yetkisinin kanunla Ankara Büyükşehir Belediyesine verildiğini hatırlatan Candan, “Çevre Şehircilik Bakanlığı AOÇ alanlarında plan yapamaz. 5659 sayılı Kanun’a göre bu yetki 2006 yılında büyükşehir belediyesine verildi. Bu yetki 2016 yılında bitiyor. Bunun tedirginliğine düştüler sanırım. Çevre Şehircilik Bakanlığı özel kanunla çerçevesi belirlenmiş bu alana plan yapamaz” şeklinde konuştu. Mahkemenin iptal ettiği plana rağmen mahkeme kararlarını dikkate almadan tekrardan yapılan bir plan olduğunu ifade eden Candan, yeni yöntemlerle ciddi bir sürecin geleceğini dile getirdi. 

PARÇA PARÇA PLAN 

Yeni süreçle AOÇ’de bütün üzerinden değil, parça parça değişiklikler yapılacağını belirten Candan sözleri şu şekilde sürdürdü: “Kaçak Saray’ın olduğu yere ‘tarihi çekirdek alan’ deyip yeni bir plan olarak ortaya koyabilirler. Diğer alanlarda parçalı plan değişikliği yapacaklar. Planlama sürecini teknik ve bilimsel bir noktadan çıkartıp, bölgeleri daireler içine alıp sadece boyamışlar.”

AOÇ ile ilgili koruma amaçlı Nazım İmar Planı olduğu için koruma kurulundan izin alınması gerektiğini kaydeden Candan, plan notları arasında izin alımının yapım aşamasında alınacağının yazdığına işaret etti. Bunun kuralları, kanunları takmayan bir sürecin geleceğine işaret ettiğini söyleyen Candan, bu planı da yargıya taşıyacaklarını vurguladı. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

'Barış yürüyüşünde slogan atanlar, keyfi gözaltına alındı'

SONRAKİ HABER

Belediye, yeni Kavak HES planını reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...