30 Ağustos 2015 00:53

ORS işçisi o eski işçi değil

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yüzlerce işçiyi işten atan ORS patronu grevden ders alıp hazırlık yaptığını söylüyor. İkinci grevine daha deneyimli çıkan işçiler ise “Biz o eski işçiler değiliz” diyorlar.
Ankara Polatlı’da bulunan ORS fabrikasında direniş 2 günü bıraktı. Kendi hazırladığı protokolü dayatan ve işçi kıyımına giden patrondan henüz bir görüşme talebi gelmedi. Öte yandan işçilerin de fabrikaya girmesine izin verilmiyor. İşçiler ise atılan arkadaşlarıyla birlikte işbaşı yapmakta kararlı. Fabrika önündeki direniş işçilerin vardiyalar halinde nöbet tutmalarıyla sürüyor. Öte yandan işçiler sürekli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını arayarak şikayetlerini iletiyorlar.
ORS patronu stokları olduğunu belirterek greve hazırlıklı olduğunu belirtmişti. Ancak işçiler de haziran ayında yakaladıkları bu birlik ve beraberliği bozmamakta kararlı ve birbirlerine güveniyorlar.
Eski bir ORS işçisi “Türk Metal yüzünden bir toplusözleşmede 10 yıllık işçiler diğerinde 15 yıllık işçiler gitti. Son sözleşmede 3 yıllık satışa geldik. Elimizde kaldı bir kuru maaş. Bu zamana kadar çok şey kaybettik ama artık ORS işçisi eski ORS işçisi değil” dedi.

‘BİRLİKTE GÜÇLÜ OLDUĞUMUZU ANLADIK’

Yüzlerce işçinin işine son veren patrondan henüz bir görüşme talebi gelmedi. İşçiler ise vardiya sistemine geçerek sırayla fabrika önünde bekleyişlerini sürdürüyorlar. ORS işçileri de daha önce diğer fabrikalardaki direnişleri hatırlatırcasına bir psikolojik savaşın sürdüğünü belirtiyorlar.
Bir işçi sözcüsü arkadaşlarına şöyle anlatıyor: “Komite olarak görüşme yaptığımızda fabrika müdürü önceki grevde hazırlıksız olduklarını ancak bu sefer öyle olmayacağını söyledi. Sosyal medyada greve çıkılacağı yazıyor, çıkın diyerek küfür etti. Ancak artık ORS eski ORS değil, işçi de eski işçi değil. Biz birlik olunca nasıl güçlü olduğumuzu anladık.”

ÖNCEKİ HABER

‘Vatan sağ olsun’ demeyen asker anneleri barışa umut olur mu?

SONRAKİ HABER

Galatasaray, ligdeki ilk galibiyetini aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa