Ankara Numune Hastanesinde DİSK Genel-İş Sendikası üyesi taşeron işçileri toplusözleşme haklarının engellenmesi amacıyla ortaya çıkarılan ‘ihale uzatmalarına’ tepki gösterdi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan taşeron işçiler, “Her yıl yenilenen, yasaya uygun olmayan sözleşmelerle girdi çıktı yapılarak haklarımız gasbediliyor. Taşeron işçilerin yasalara uygun toplusözleşme yapma hakları varken, ihale uzatması ve sık değişen şirket isimlerinden kaynaklı toplusözleşmemiz yapılmıyor. Toplusözleşme hakkımızı istiyoruz” dedi.
DİSK’e bağlı Genel-İş Konut İşçileri ve Hastane Şubesi üyesi taşeron işçiler bugün hastane önünde eylem yaptı. Toplusözleşmenin bir türlü yapılmamasına tepki gösteren işçiler, hastane ve taşeron firma yetkililerinin ihale uzatmalarla ve isim değişikliğiyle sözleşme yapmamak için her türlü yöntemi denediklerini dile getirdi. İşçiler adına açıklamayı yapan Genel Konut İşçileri ve Hastane Şubesi Sekreteri Nermin Yurttaş, işçilerin hastanenin her türlü işini yaptığını söyledi. Sendikal hakları arasında yer alan toplusözleşme haklarının tanınmasını isteyen Yurttaş, “Bizimle bir an önce masaya oturulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘İLİKLERİMİZE KADAR SÖMÜRÜLÜYORUZ’
Yurttaş, her yıl yenilenen girdi çıktılarla haklarının gasbedilmesini istemediklerini belirterek düşük ücretle çalıştırılmayı kabul etmediklerini vurguladı. Meslek hastalığı riskine karşı herhangi bir sosyal güvencelerinin de bulunmadığını belirten Yurttaş, sözlerinin devamında: “İnsanlara dayatılan taşeron çalışma sistemine dur demek istiyoruz. Aynı işi yapan kişiler arasında dahi statü ve ücret farkı yaratan bu sistem bizi iliklerimize kadar sömürmektedir. Ağrı çalışma koşullarında, sağlıksız ve güvencesiz şekilde çalışmaktayız. Haklarımız için sendikalaştığımız halde sendikayı tanımıyorlar. Numune Hastanesi taşeron işçileri olarak toplu iş sözleşmesi hakkımızı yöneticilerin keyfine bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
TAŞERON İŞÇİLERİN TALEPLERİ
Numune Hastanesi taşeron işçilerin talepleri ise şöyle:
* İnsanca çalışma koşulları ve yaşanabilir insanca ücret;
* Toplusözleşme talebinin tanınması;
* Taşeron çalışma sisteminin kaldırılması;
* Sağlıklı ve güvenceli çalışma ortamı;
* Keyfi rotasyonların durdurulması ve angarya çalıştırmaya son verilmesi.
İşçiler bu taleplerinin hastane yönetimi ve şirket yetkilileri tarafından dikkate alınmaması durumunda eylemlerini artırarak sürdüreceklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et