19 Ağustos 2015 18:26

FED: Şartlar faiz artışının yaklaştığını gösteriyor

Paylaş

ABD Merkez Bankası (FED), faiz artırımının yaklaştığını bildirdi. Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) iki günlük toplantı sonrası yayımladığı tutanaklarda faiz artışının ne zaman yapılacağına ilişkin olarak ‘yaklaşıyor’ ifadesini kullandı. Dünyanın merakla takip ettiği tutanaklarda, istihdam piyasının iyileşme gösterdiğine dikkat çekildi.

FED yetkilileri, ekonomi ve piyasaların daha da gelişme kat etmesini beklediklerini ifade etti. Bazı yetkililer ise ekonomik verilerin orta vadede enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru kayması konusunda ‘mantıklı bir güven’ göstermediği endişelerini dile getirdi. Enerji fiyatları ve doların ekonomiye etkilerini geçici olduğu kaydedildi.

FOMC, faiz artışının ne zaman olacağı ile ilgili kesin tarih vermezken, birçok ekonomistler artışın 16-17 Eylül tarihlerinde yapılacak olan toplantıda gerçekleşebileceğini öngörüyor. İşsizliğin yüzde 5,3 seviyesine yaklaştığı ve istihdamın iyileşme gösterdiğini belirten politika yapıcıları, ‘zamanından önce’ faiz artışına gidilmesinin ekonomik toparlanmaya zarar verebileceğini gündeme getirdi. FOMC üyeleri, koşulların hala istenilen seviyeye gelmediğini ancak, o noktaya doğru yaklaştığını kaydetti.

Tutanaklarda Çin ve avro bölgesinde doların güçlenmesinin ithalat fiyatlarını düşüreceği ve enflasyonun FED’in hedeflerine doğru kayabileceği ifade edildi.

FOMC, önceki tutanaklarında sıfıra yakın olan faiz oranlarının gelecek olan ekonomik verilere bağlı olarak gerçekleşeceği mesajını vermişti.

FED Başkanı Janet Yellen, faiz artışının ekonomik verilere bağlı olduğunu ifade etmişti. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, Atromitos deplasmanında

SONRAKİ HABER

Kenan U’nun eğitim hayatı tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa