14 Ağustos 2015 00:00

O neyin madalyası?

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Kışlada şüpheli şekilde yaşamını yitiren er Uysal Doğan’ın babası Rıza Doğan, kendileriyle bir kez dahi görüşmeyi kabul etmeyen emekli Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e Devlet Şeref Madalyası verilmesine tepki gösterdi. Muş Hasköy Gökyazı Jandarma Komutanlığı’da 2012 yılında askerlik yaparken intihar ettiği iddia edilen Uysal Doğan’ın babası Rıza Doğan, aynı zamanda Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği Başkan Yardımcısı. Doğan, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan’ın elinden Devlet Şeref Madalyası alan emekli Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e ulaşma çabalarının 2.5 yıldır sonuç vermediğini söyledi.

İKİ BUÇUK YIL SONRA KANLI TORBA

Çocuklarını askerde şüpheli ölümlerle kaybeden ailelerin yıllardır Genelkurmay yetkilileriyle görüşemediklerini anlatan Doğan, “Bu çocuklar askerlik yapmaya gitti ve intihar etmiş olsalar bile sorumlulukları devlete aittir. Bugün Genelkurmay Başkanı emekli oldu ve madalya alıyor. 2 buçuk yıldır randevu talep etmemize rağmen Genelkurmay Başkanı bu ailelere randevu vermedi, görüşmedi. İki buçuk yıl sonra oğlumun kanlı torbasını gönderdiler. Şüpheli asker ölümleriyle ilgili ailelerle görüşmeyen bir genelkurmay başkanı neyin madalyasını alıyor?” diye tepki gösterdi.

‘DAVAYI KAPATTILAR’

Hiçbir yetkili kurumun şüpheli asker ölümlerinin aydınlatılması için adım atmadığını ifade eden baba Doğan, yaptıkları her başvuruda aldıkları yanıtın “İşleme konuldu” olduğunu söyledi. Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay’ın kendilerini sürekli oyaladığını belirten Doğan, öte yandan bugüne kadar ölümlerin aydınlatılması ve sorumluların yargılanması için açtıkları hiçbir davayı da kazanamadıklarını ifade etti. “Askeri mahkemeler niye var?” diye isyan eden Doğan, “Malatya’da, oğlumun davasında mahkeme deliller toplanmadığı için kararı bozdu. Aynı mahkeme deliller toplanmadan davayı kapatma kararı aldı. Askeri mahkemeler komutanları koruyor. Yaşananları gizleme kararı var gibi şüpheli ölümler araştırılmıyor. Bu davaların sivil mahkemelerde çözüleceğini düşünüyorum” dedi.

‘BAŞSAĞLIĞI BİLE DİLEMEDİLER’

Olayların aydınlatılması bir yana yetkililerin kendilerine bir baş sağlığı bile dilemediklerini söyleyen Rıza Doğan, oğlunun yaşamını yitirdiği karakoldaki komutanların dahi kendilerini aramadığını dile getirdi. Diğer oğlunu askere göndermeyeceğini belirten Doğan, devletin askere giden gençlere sahip çıkmadığını söyledi. Zengin çocuklarının ne askerlik yaptığını, ne de askerde öldüğünü kaydeden Doğan, “Biz artık ölümlerin bitmesini istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Düşünce Suçları Müzesi kuruldu: Toplumsal bellek bir tık uzakta!

SONRAKİ HABER

Alman istihbaratı: Türkiye, Suriye'deki cihatçılara silah gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...