El Nusra kuzey Suriye’den çekiliyor: Yerine Ahrar’uş Şam mı geliyor?
El Kaide’nin Suriye kolu olan el Nusra Cephesi, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında elinde tuttuğu cepheleri boşaltacağını açıkladı. Reuters haber ajansı, El Nusra’nın boşaltacağını açıkladığı alanın “Türkiye’nin güvenli bölgeyi kurmak istediği yer” olduğunu yazdı. El Nusra açıklamasında Türkiye ile ABD’nin IŞİD’e karşı ortaklığı da eleştirildi. Örgüt, ABD öncülüğündeki koalisyona katılmanın veya koalisyona yakın hareket etmenin “dine aykırı” olduğunu belirtti. El Nusra, bu ortaklığın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la mücadeleden çok, Türkiye’nin ulusal güvenliğini hedeflediğini ileri sürdü.
Ankara ve Washington arasında yapılan görüşmelerin ardından aralarında İncirlik üssünün de bulunduğu askeri tesislerin IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonunun kullanımına açıulması üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Pazar günü ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 6 F-16 savaş uçağı İncirlik üssüne iniş yapmıştı.
ABD ve Türkiye’nin, el Kaide bağlantısı nedeniyle açıkça destek veremediği el Nusra’nın yerine bir başka cihatçı örgüt Ahrar’uş Şam’ı geçirmeye çalıştığı ileri sürülüyor. Ahrar’uş Şam’ın sözcüsünün Washington Post ve Telegraph gibi önemli Batı gazetelerine yazılar yazması dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et