10 Ağustos 2015 11:54

Almanya diktatörleri silahlandırıyor

Almanya bu yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre silah satışını iki katına çıkardı. Silahların önemli bir bölümü Arap ülkelerindeki diktatör rejimlere gidiyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Uzun yıllar ABD ve Rusya’dan sonra “dünyanın en çok silah satan üçüncü ülkesi” ünvanını elinde bulunduran Almanya, geçen yıl bu unvanı Çin’e kaptırarak dördüncü sıraya düşmüştü. Bu düşüş Alman silah tekellerini daha fazla hırslandırmış durumda. 2015’in ilk altı aynına dair rakamlar, silah satışında önemli bir yükselişin olduğu gösteriyor.

Haftalık Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, bu yılın Ocak-Haziran ayları arasında gerçekleştirilen silah ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre iki katına çıktı. 

SİLAH SATIŞINDA REKOR KIRIYOR

Sol Parti Milletvekili Jan van Aken’in soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıta göre, yılın ilk altı ayında toplam 6.35 milyar avroluk rekor silah ihracatı gerçekleştirildi. 2014’te yapılan toplam 6.52 milyar avro, 2013’te yine toplam 8.34 milyar avroluk silah satışı gözönünde bulundurulduğunda, bu yılın sonuna kadar yapılacak satışlarla birlikte bir rekora imza atılacağı şimdiden görülüyor. 

Federal Ekonomi Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in isteğiyle Federal Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan silah ihracatında dikkat çeken ülkelerin başında yine diktatörlükle yönetilen Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkeler geliyor. Dikkat çeken satışların başında Kuveyt’e 12 adet “Fuchs” tipi panzerler, İngiltere’ye dört adet havada yakıt ikmal uçağı ve İsrail’e satılan “Dolphin” tipi bir deniz altı geliyor.

İSYANA KARŞI SİLAHLANDIRILIYOR

Almanya’nın silah satış rekoru kırmasında halk isyanlarının çıktığı ya da çıkma olasılığının bulunduğu Arap ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılan satışlar büyük rol oynuyor. Aken’in soru önergesine hükümetin verdiği yanıtta yer alan bilgiye göre bu yılın ilk altı ayında Arap ve Kuzey Afrika ülkelerine silah satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre iki katına çıkmış. Söz konusu ülkelere 2014 yılında yapılan toplam silah ihracatı 219 milyon avro iken, bu yılın ilk yarısında 587 milyon avroya ulaşılmış. Bu da Almanya’nın gerici rejimleri hızla ve alabildiğince silahlandırdığını bir kez daha ortaya koyuyor. 

SUUDİ ARABİSTAN’A SİLAH TARTIŞMASI

Bu konuda gelecek eleştirilerin farkında olan hükümet, özellikle Suudi Arabistan’a panzer, G36 silahı ve diğer küçük silahların satılmadığını ileri sürerek, satılanların silahsız askeri nakil araçları olduğunu idda etti. Suudi Arabistan’a benzer bir rejimin işbaşında olduğu Kuveyt’e 12 adet “Fuchs” tipi panzer satıldığı belirtildi. Bu panzerler genellikle toplumsal muhalefeti bastırmak için kullanılıyor.

KİME, NE KADAR SATTI?

Almanya , bu yılın ilk yarısında Mısır’a 8.11 milyon avro, Tunus'a 1.46 milyon avro, Cezayir’e 170 milyon avro, Irak’a 26.8 milyon avro, Suudi Arabistan’a 177 milyon avro, Birleşik Arap Emirliklerine 41.87 milyon avro, Kuveyt’e 121 milyon avro, Katar’a 1.32 milyon avro, Umman’a 32.4 milyon avro değerinde silah satışında bulundu.

Özellikle körfezdeki Arap ülkelerinin son yıllarda, radikal dinci terör örgütlerini silahlandırdığı biliniyor. Verilen silahlar arasında Almanya'nın bu ülkelere verdiği silahların da olduğu daha önce basında yer almıştı.

Filistin halkına karşı terör işleyen İsrai de Almanya'nın en önemli silah ihraç ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Ancak İsrail'e bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre atılan silah bedeli 617 milyon avrodan 391 milyon avroya düştü.

‘SORUMLULUK’ BUYSA!

Silah satışındaki yükselişe rağmen hükümet pişkinliği elden bırakmadı. Yapılan açıklamada bu yılın ilk yarında “sorumlu bir silahlanma politikası izlendi” denildi. Sol Partili Aken ise rakamları “dramatik” olarak değerlendirerek “Açıkça görüldüğü gibi bu hükümet de önceki hükümet gibi dünyanın her tarafına silah satmaya devam ediyor. Halbuki, koalisyon ortağı olan SPD seçimlerden önce silah satışını sınırlayacağını söylemişti” dedi. 

1 Eylül Dünya Barış Günü öncesinde açığa çıkan Almanya’nın silah satışının savaşa karşı eylemlerde konu edilmesi bekleniyor. 

ÖNCEKİ HABER

Silopi'deki saldırı sonrası özel timler halka ateş açtı: 1 genç yaralı

SONRAKİ HABER

Baluken: Bakanlık YPG'lilerin Nusra'ya teslim edildiğini kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...