10 Ağustos 2015 00:52

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu bugün görüşüyor: Ya koalisyon ya erken seçim

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün yapacağı görüşmeden ya koalisyon çıkacak ya da bu görüşme erken seçim kapısını aralayacak.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bugün saat 18:00’de Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya gelecek. İki liderin görüşmesinden anlaşma çıkarsa AKP-CHP koalisyonu kurulacak. Ancak anlaşma çıkmaz ise siyasi kulislerde Kasım ayında yapılabilecek olası erken seçim için şu senaryolar konuşuluyor:

BAKANLAR KURULU
Hükümeti kurma için 45 günlük süre 23 Ağustos’ta sona eriyor. Birinci senaryoya göre 23 Ağustos’a kadar Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmi Gazete’de yayımlanacak ve seçime gidilecek. Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacak. Geçici bakanlar kuruluna, adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları Meclisteki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.  Siyasi kulislerde konuşulan ikinci senaryo olarak Kasım ayında yapılabilecek olası erken seçime azınlık hükümeti ile gidilmesi konuşuluyor. Siyasi kulislerde konuşulan üçüncü senaryo ise Meclisin erken seçim kararı alması ve mevcut hükümet ile seçime gidilmesi. Anayasa göre Meclisin seçimleri dört yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, anayasada belirtilen şartlar altında cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenileniyor. (AnkaraANKA)

ÖNCEKİ HABER

İsveç'te nefret suçlarında rekor artış

SONRAKİ HABER

İşçiler örgütlü olursa her şeyi çözebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...