09 Ağustos 2015 12:38

Yemen Savunma Bakanlığ: Mısır askerleri Yemen’de

Paylaş

Yemen Savunma Bakanlığı, Mısırlı askerlerin Husilere yönelik saldırılar düzenleyen uluslararası koalisyon güçlerine katıldıklarını ileri sürdü. Yemenli yetkililerin iddiasına göre Mısır kara birliklerini Şii Husilere karşı hükümet yanlısı gruplara destek Yemen’e gönderdi.

Yemen Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ali el Baklı’nın Middle East Eye haber sitesine yaptığı açıklamaya göre, Mısır’dan gönderilen kara birlikleri geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerine katılmak için Yemen’e geldi. Buna göre Mısılı askerler Aden’e gelerek burada Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistanlı askerlerin de aralarında bulunduğu 5 bin kişilik kara gücüne katıldı. El Baklı, “Birliklerin bazıları kamu kurumlarının korunmasında görevli, bazıları da Husi isyancılara karşı savaşıyor” dedi. 

El Baklı, çatışmaların Aden’in dışına çıkarak Lahj kenti sınırlarına kadar ulaştığını belirterek, “Koalisyon güçleri Aden ve çevre bölgelerdeki az sayıda Husi isyancıya karşı savaşmamızda yardımcı oluyor” dedi.  

MISIR İNKAR ETTİ
Öte yandan Mısır Ordusu’nun üst düzey yetkililerinden biri olan Mamduh Halifa ise Mısır birliklerinin Yemen’e gittiği iddiasını reddetti. Middle East Eye’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Halifa, Mısır’ın kara harekatına katılmadığını Suudi Arabistan’la birlikte hava saldırılarına katıldığını söyledi. Habere göre, koalisyonun Şii Husilere yönelik hava saldırılarına ABD, Körfez ülkeleri ve Türkiye Hükümeti destek veriyor. 

MISIR VE SUUDİ ARABİSTAN’IN KARA PLANI
Bazı bölgesel gazetelerinin iddiasına göre ise Mısır Savunma Bakanı Sedki Sobhi, Riyad ile Kahire arasında Yemen’e yönelik kara harekatını görüşmek üzere Suudi Arabistan’ı ziyaret etti.

İsimsiz kaynaklara dayandırılan iddialara göre Sobhi, Suudi mevkidaşı Prens Muhammed bin Salman’a Kahire’nin hava, kara ve deniz güçlerini Yemen için kullanmaya hazır olduğunu söyledi. 

Gazeteler, Mısır’ın Yemen’e müdahalede daha aktif rol almaya hazırlandığını yazıyor. Mısır, şu ana kadar Bab’ül Mandep Boğazı’na özel kuvvetlere ait birlikleri taşıyan 6 savaş gemisi gönderdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Filistinli bebeğin babası da öldü

SONRAKİ HABER

Köşe yazarlarının basın özgürlüğü dayanışması sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...