‘Yasaklı bölge’ kararını Meclis araştırsın
HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, bazı illerde valiliklerce ilan edilen yasak bölge kararlarının araştırılması ile ilgili Meclis araştırması talebini TBMM Başkanlığı’na sundu.
TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma talebinde, Türkiye’nin ‘90’lı yıllarda yaşanan ve olağanüstü halin devam ettiğini belirtilerek, “Nitekim 90’lı yıllarda yaşanan tek bir hak ihlali davasında mahkûmiyet kararı çıkmaması ve o dönemki hukuk dışı uygulamaların faillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesi bu sürecin bitmediğinin net örneklerindendir” denildi. ‘90’lı yıllardakine benzer uygulamaların ortaya çıktığının belirtildiği talepte, şu ifadelere yer verildi: “90’lı yıllardan sonra gelen AKP hükümetleri dönemlerinde sayısız ateşkes tek taraflı olarak ilan edilmesine rağmen çeşitli politikalar neticesinde 90’lı yıllardakine benzer uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bunun son örneği son bir haftadır çeşitli illerde valiliklerin talimatları ile yürürlüğe konan ‘yasak bölge’ uygulamalarıdır. Ağrı, Dersim, Şırnak, Urfa, Kars, Hakkari gibi illerimizde valiliklerin talimatı ile çeşitli bölgelerde yaşayanların yerinden edilmesi, bu bölgelere halkın girmesinin yasaklanması gerçekleştirilmek istenmektedir. Kuşkusuz ki bu uygulamalar neticesinde Türkiye daha güvenilir bir yer olmaktan ziyade, insan haklarının, hukukun, toplumsal barışın daha fazla ihlal edildiği bir yer olacaktır.” Yasak Bölge ilanları ile birlikte demokrasinin askıya alındığı ifade edilerek, güvenlik eksenli politikaların sorunları çözemediğine vurgu yapıldı.
TBMM’nin devreye girmesini zorunlu olduğunun vurgulandığı araştırma talebinde, “Yasak Bölge ilanlarının siyasi yönünün yanı sıra hukuki yönleri de oldukça sorunludur. Yasak Bölge ilanları sonucunda ortaya çıkan toplumsal yaşamın hukuk ile bağı arasında ciddi bir ihlaller dizisi vardır. Anayasa tarafından tanınmış olan barınma, seyahat, ulaşım, haberleşme gibi temel haklar yasak bölge ilanları ile ihlal edilmektedir” denildi. Yasak bölge ilan edilen alanlarda yaşayan halkın toplumsal belleği ile birlikte düşünüldüğünde büyük bir travmanın tekrardan yaşanma ihtimaline dikkat çekilen talepte, bugünde uygulama konulan uygulamaların benzer sorunlar yaratacağı uyarısı yapılarak, “Türkiye’deki demokrasi sorununun ve özelde Kürt Sorununun derinleşmesinden başka hiçbir işe yaramamıştı”denildi.
Valilerin Anayasayı askıya alarak aldıkları kararların geçici hükümetin insafına bırakılamayacağı belirtilen talepte, TBMM’nin devreye girmesi istenerek, konuyu Meclisin araştırılması talep edildi. (ANKARA)
Evrensel'i Takip Et