06 Ağustos 2015 00:58

Obama'dan İran açıklaması: Diplomasi test edilmeden savaş meşru değil

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşma konusunda diplomasinin test edilmeden savaşın meşru olmayacağını belirterek, “Karşı karşıya olduğumuz seçenek, nihayetinde diplomasi ile savaş arasında” dedi.

Obama, başkent Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nde İran nükleer anlaşmasına ilişkin bir konuşma yaptı. Anlaşmanın Irak çıkarmasından sonra ABD'deki en önemli dış politika tartışması olduğunu kaydeden Obama, Eylül’de Kongre’de yapılacak oylamaya kadar nükleer anlaşmayı eleştiren çok şeylerin yazılıp çizileceğini dile getirdi.

Obama, başkan adayı olduğu dönemde de Irak savaşına karşı çıktığını söyledi. ABD'nin diplomasi yolu denenmeden askeri harekata öncelik veren zihniyete son vermesi gerektiğini kaydeden Obama, “Uluslararası konsensus kurmaya çalışmaktansa tek yanlı ABD harekatını teşvik eden bir zihniyet, tehdidi istihbaratın bulgularının ötesinde abartan bir zihniyet” dedi. Obama, liderlerin geçmişte ABD halkını düşünmek yerine tamamen farklı bir kültür ve tarihe sahip bir bölgeye isteklerini kolayca dayatabilecekleri konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.

'İRAN ANLAŞMAYA UYMAZSA...'

Obama, İran’ın nükleer anlaşma şartlarını ihlal etmesi durumunda ABD’nin karşılık verecek güce sahip olduğunu dile getirdi. Söz konusu durumda tüm yaptırımların tekrar uygulanacağını kaydeden Obama, “Eğer İran aldatırsa onları yakalarız ve yakalayacağız” dedi.

Obama, ABD’nin savunma bütçesinin 600 milyar dolar iken İran’ın savunmaya yaklaşık 15 milyar dolar ayırdığına dikkat çekti. İran’ın hiçbir zaman nükleer silah elde etmeyeceğini belirten Obama, “Askeri seçeneğin gerçek olduğundan emin olmak için ne gerekiyorsa yaptım” diye konuştu.

Anlaşmanın İran'ın nükleer bomba yapmaya giden tüm yolları ortadan kaldıracağı şeklindeki sözlerini tekrarlayan Obama, “Karşı karşıya olduğumuz seçenek, diplomasi ile savaş arasında. Belki yarın değil, belki üç ay sonra değil ama yakında. Buradaki ironi şu ki, daha önce söylediğim gibi askeri harekat İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek noktasında bu anlaşmadan çok daha az etkili olurdu” şeklinde konuştu.

İran nükleer anlaşmasının Kongre’nin onayından geçmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato'nun 3'te 2’sinin desteğini alması gerekiyor. Şu ana kadar 16 Demokrat Kongre Üyesi ve 11 Senatör İran nükleer anlaşmasına desteğini açıkladı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Rusya: Türkiye’nin Irak’a hava saldırısı meşruriyet açısından kuşkulu

SONRAKİ HABER

Burhan Kuzu, koalisyon lafını duyunca kaşıntısı tutuyormuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...