Bahar Çelik OMUR
Kazuo Ishiguro’nun “Değişen Dünyada Sanatçı” isimli kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından geçtiğimiz haziran ayında yeniden yayımlandı. J apon asıllı bir İngiliz olan ve kitaplarını İngilizce yazan Ishiguro çok katmalı romanları, sağlam kurguları ile çağımızın önemli anlatı ustalarından biri olarak nitelendiriliyor.
“Değişen Dünyada Sanatçı” isim romanında İkinci dünya savaşı sonrası Japonyasına bir bakış sunan ve bir resim sanatçısının geçmişe yönelik sorgulamasını hiçbir idealizasyona sapmadan başarıyla aktaran yazar, serin bir yapıt sunuyor okurlarının önüne.
İkinci Dünya Savaşı öncesi geleneksel Japon resim sanatını başarı ile sürdüren ünlü bir ressam olan Masuji Ono, ilerleyen yaşı ile emekli olmuş öte yandan savaş sonrası Amerikan Kültür Emperyalizmi ile birlikte değişen estetik ve değer yargılarıyla da birlikte ününü geçmişte bırakmıştır. Ancak halen kendi camiasında oldukça saygın bir yeri vardır. Evlenmek için görüşmeler yapan 26 yaşındaki kızı Noriko ile birlikte yaşamaktadır.
Roman ilerledikçe Ono’nun gözünden geçmişte yaşadıkları, çevresi ile ilişkileri, farkında olmadan mağdur ettiği yakınları ile karşılaşırız. Bununla birlikte yazarın anlatımında yargı yoktur, dolayısıyla özdeşim kurmak da çok mümkün olmaz.
Romanda Japonlar’ın yaşam koşulları, seramonileri, iletişim biçimleri göze çarpan yaşam pratikleri olarak karşımıza çıkıyor. Farklı bir kültürel iklimden beslendiğimiz düşünüldüğünde bu manada da oldukça ilgili çekici bir kitap.
Evrensel'i Takip Et