02 Ağustos 2015 15:20

Onur Festivali’nde Türkiye protestosu

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Bu yıl 18. düzenlenen 40 bin kişinin yürüdüğü ve yarım milyon insanın izlediği Stockholm Onur Yürüyüşünde geçtiğimiz ay İstanbul’daki Onur Yürüyüşüne yapılan saldırı protesto edildi. 

Etkinliği düzenleyen İsveç Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Transgender Hakları için Ulusal Federasyon (RFSL)üyeleri, 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında düzenlenen “Onur Yürüyüşüne yapılan saldırıyı protesto etmek için üzerinde İngilizce “Utan Türkiye” yazılı pankartı açarak yürüyüşe katıldı.

Önceki gün Saat 12.00 sularında Mariatorget Meydanı’nda toplanmaya başlayan katılımcılar, saat 13.00 sularında Stockholm il merkezine doğru yürümeye başladılar. Gösteriye her meslek grubu kendi pankratıyla ve flamasıyla katıldı. İşçi, memur federasyon ve sendikalarını, siyasi partiler, İsveç Kiliseler Birliğini değişik meslek gurupları ile şirketler izledi. Savcı ve Hakimler kendi pankratıyla yürüyüşte yer alırlarken polis, asker ve gardiyanlardan çoğunun üniformalarıyla yürüyüşe katıldıkları gözlendi.

Uluslararası Af Örgütü, Sivil Haklar Savunucusu gibi insan hakları örgütleri basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları protesto eden döviz ve pankratlar taşırken, bazı göstericiler Avrupa Birliği’nin iltica politikasını protesto etmek ve Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz’de yaşamını yitiren ilticacıları anmak için tabutlar taşıdılar.

Bu yıl ilk kez İsveç’te yaşayan Amerikan Demokrat Parti taraftarları Barack Obama’nın resimlerini taşıyarak Onur Yürüyüşünde yer alırken, İranlı gruplar idamları protesto eden sloganlar attılar. 

Geçtiğimiz yıl yapılacak milletvekili seçimlerinden önce yapılan Onur Yürüyüşüne tüm siyasi parti liderleri katılırken bu yıl sadece Muhafazakar Parti Lideri Anna Kinberg Batra, Çevre Partisi Yeşiller Eibaşkanları Gustav Fridolin ile Asa Romson katıldı. Hükümeti temsilen de sadece Çalışma Bakanı Ylva Johansson yürüyüşte yer aldı. Başlangıçta tekellerin temkinli yaklaştıkları Onur Festivali’ne son yıllarda tekel ve şirketlerin ilgilerinin arttığı gözleniyor. Onur festivallerin ilginin arttığını yürüyüşlerin yarım milyona yakın kitle tarafından ilendiğini gören tekeller reklam yapma fırsatını kaçırmamak için etkinlik içinde daha fazla yer almaya başladılar. Vattenfall gibi büyük İsveç tekellerinden Attendo gibi küçük şirketlere kadar 50 civarında şirket katıldı. 

ÖNCEKİ HABER

Geçişine izin verilmeyen cenazeler için süresiz nöbet eylemi

SONRAKİ HABER

Tel Aviv’de nefrete hayır eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...