29 Temmuz 2015 16:45

Olimpiyatın en yeni yüzü: Güney Sudan

Paylaş

Sudan’dan 2011 yılında bağımsızlığını kazanan, dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) 206. üyesi oluyor. Afrika ülkesi Güney Sudan IOC tarafından 2 Ağustos’ta resmen tanınacak.

Geçtiğimiz ay kurulan Güney Sudan Olimpiyat Komitesi’nin başına Korgeneral Wilson Deng Kuoirot getirilmişti. Güney Sudan’ın IOC’ye katılmasıyla, ülke sporcularının Rio 2016 Yaz Olimpiyatları’na katılması mümkün hale gelecek. Güney Sudan, Afrika’nın IOC üyesi 55. ülkesi olacak.

OLİMPİYATA KATILABİLMEK İÇİN PARA TOPLUYOR

2012 Londra Yaz Olimpiyatları’nda Dinka kabilesinden Güney Sudanlı Maraton Koşucusu Guor Marial, bağımsız atlet olarak Olimpiyat bayrağı altında yarışmıştı. 47. olan Marial, Rio 2016’da ülke adına yarışabilecek atletlerin başında geliyor.
Marial 2012’de Sudan için yarışmayı reddederek “Kendi halkıma, Güney Sudan’ın özgürlüğü için yaşamını yitirmiş olan 2 milyon insana ihanet etmiş olurum” demişti.

Sudan İç Savaşı’nda 8 kardeşini kaybeden, Mısır’a kaçan ve 16 yaşında ABD’ye giden Marial, burada spora başlamış ve Iowa State üniversitesinden burs kazanmıştı. Yıl içinde IOC’den kabul ettiği antrenman harçlığı sebebiyle Güney Sudan hükümetiyle başı derde giren sporcunun, parayı devlete iade etmemesi halinde ülkeyi temsil etmekten men edileceği açıklanmıştı. Güney Sudan Atletizm Federasyonu’nun yasalarına göre sporcuların bireysel olarak fon kabul etmeleri yasak.

Guor Mading Maker olarak da tanınan sporcu, şu sıralar Olimpiyatlara hazırlanabilmesi için gerekli bütçeyi oluşturabilmek için kampanya düzenliyor. 25 bin dolara ihtiyacı olduğunu söyleyen Marial’in şu ana kadar 5 bin dolara yakın para topladığı belirtildi.
Güney Sudan’ın dünya çapında en tanınmış sporcusu olan NBA yıldızı Luol Deng ise İngiltere adına forma giyiyor.

EN TANIDIK İSİM: MANUTE BOL

NBA’de ‘80’ler ve ‘90’larda Washington Bullets, Golden State Warriors, Philadelphia 76’ers gibi takımlarda forma giyen 2.31’lik pivot Manute Bol Güney Sudan kökenli atletler arasında özel bir yere sahip. Dünya üzerindeki en tanınmış Güney Sudanlı olduğunu iddia etmemizde bir beis bulunmayan Bol, 2010’da yaşamını yitirmişti. Dinka kabilesi kökenli bir Hıristiyan olan Manute Bol, aktif kariyeri ve sonrasında Sudan’a dair çok sayıda yardım kampanyasına öncülük etse de Sudan hükümeti tarafından Sudan Halkı Kurtuluş Ordusu’nu desteklemekle suçlanmış ve ülkeye girişi engellenmişti. Bol, yaşamının son yıllarında da Darfur Katliamı ve Güney Sudan’ın bağımsızlığı için politik faaliyetlerini sürdürmüştü.

İÇ SAVAŞIN ETKİLERİ SÜRÜYOR

8 milyonluk bir nüfusa sahip olan Güney Sudan, Olimpiyatlara katılabilmesi için gerekli şartları güç bela yerine getirse de ülkede 2013 Aralık ayında patlak veren iç savaşın etkileri sürüyor. Binlerce insanın ölümüne ve 2.2 milyon insanın yerinden edilmesine sebebiyet veren savaş, barış görüşmeleriyle şiddetini azalttı ancak görüşmelere önayak olan uluslararası aracılar tarafların yeterince çaba sarf etmediğinden yakınıyor.

OBAMA UYARDI

Sahra Altı Afrikası’nın en büyük petrol rezervlerine sahip 3. ülkesi olan Güney Sudan bu özelliğiyle emperyalist devletlerin ilgisine mazhar oluyor. Bu ülkelerin başında da ABD ve Çin geliyor.

Barış görüşmelerini yakından takip eden ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Güney Sudan’ın komşusu Etiyopya’da yaptığı konuşmada tarafların 17 Ağustos’a kadar anlaşamaması halinde ülkeye yönelik yaptırımların ve silah ambargosunun artırılacağı tehdidinde bulundu.

ETNİK GÖRÜNÜMLÜ GÜÇ ÇATIŞMASI

Sudan’da Aralık 2013’te Devlet Başkanı Salva Kiir, eski yardımcısı Riek Machar’ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamış, gerginlik kanlı çatışmalara dönüşmüştü. Çatışma, Kiir’in Dinka, Machar’ın Nuer kabilelerine mensup olması sebebiyle etnik bir nitelik de taşıyor. İç savaş sırasında her iki taraf da sivil katliamlar ve insan hakları ihlalleri işlemekle suçlanıyor.

‘OLİMPİYAT KÖPRÜ KURMAK İÇİN VAR’

Güney Sudan’daki problemli duruma rağmen ülkenin olimpik kriterleri karşıladığını düşünen IOC, Sözcüsü Mark Adams aracılığıyla yaptığı açıklamada “Olimpiyatlar farklı toplumlar arasında köprü kurmak için vardır” dedi.

KOSOVA DA İLK OLİMPİYATINI YAŞAYACAK

Rio 2016’da ilk olimpiyatını yaşayacak bir diğer ülke de Kosova. Kosova, geçtiğimiz Aralık ayında IOC’nin 205. üyesi olmuştu. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mudanya Eşkel köyünde halk şenliği

SONRAKİ HABER

Yazarımız Tevfik Taş'a soruşturma: ‘Övmezsen yanarsın’ davaları mı açılacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...