29 Temmuz 2015 13:32

CHP: Sorun Meclis çatısı altında çözülsün

Paylaş

AKP'nin özellikle Suriye ve IŞİD politikalarına yönelik eleştiriler yönelten CHP, Meclis'teki olağanüstü toplantıda, Kürt sorununun bütün boyutlarıyla Meclis çatısı altında ele alınmasını ve çözülmesini istedi. 

CHP Meclis'teki olağanüstü görüşmelerde sorunun çözümü için Meclis'i işaret etti. CHP grubu adına konuşan Murat Özçelik, son bir hafta da 46 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, "Acımız büyük. Suruç'ta 31 vatandaşımız katledildi, polislerimiz askerlerimiz şehit edildi" dedi. Özçelik, elindeki geniş bir klasörü göstererek, dosyanın IŞİD eylemlerinden dolayı hükümete sundukları soru önergeleri, araştırma önergelerini içerdiğini ve bunların kabul edilmediğini söyledi. Özçelik, "Şimdiye kadar hükümet bu konuda bize cevap vermezken Sayın Arınç'ın eleştirilerimizi kabul etmiş olmasından memnuniyet duydum" dedi. Gönderilen silahlı TIR'ları hatırlatan Özçelik, 2014 yılında IŞİD'in 2 askeri öldürdüğünü kaydederek, IŞİD'in şimdiye kadar yaptığı katliamlara ve Türkiye'ye yönelik saldırılarına dikkat çekti. 

'IŞİD ORTALIĞI KASIP KAVURUYOR AMA TEDBİR ALINMAMIŞ'

IŞİD'in Kobanê saldırılarına dikkat çeken ve Kobanê eylemleri nedeniyle 40 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Özçelik, "5 Haziran'da HDP mitingine saldırdı. Sonrasında Suruç katliamı. Alt altta sıraladığımızda şöyle bir tablo var. IŞİD Halep konsolosluğumuza saldırmış, yöneticilerimizi rehin almış ortalığı kasıp kavurmuş ama bakıyorsunuz tedbirler çok cılız. Bir taraftan IŞİD ve Suriye'deki Kürtler, PYD arasında bir çatışma var. Diğer taraftan aynı çatışmanın Türkiye'ye yansımalarını bire bir yansımalarını görüyoruz. Çünkü buradakiler oradakilerin akrabaları" dedi. 

'IŞİD TÜRKİYE'Yİ TRANSİT ÜLKE OLARAK KULLANDI'

Özçelik, dünyanın değişik yerlerinden gelen binlerce "adamın" Türkiye'yi transit ülke olarak kullanarak Suriye'ye geçtiğini, çatışmalardan dolayı IŞİD'in Türkiye'deki hastaneleri kullandığını belirterek, "Türkiye'nin gözünü başka yere çevirmesi, Türkiye'de başka bir faaliyette neden oldu. IŞİD kendisine hiçbir tedbir konulmaksızın, adam devşirme, eğitim faaliyetlere girişti. Yaklaşık 10 bin kendi vatandaşımız ya gidip IŞİD'in saflarında savaştı" dedi. 

'SÜREÇ BU ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLEMEZ'

Özçelik, IŞİD ile savaşın PKK'yi aktör haline getirdiğini belirterek, "PKK, Türkiye'nin IŞİD'le anlaştığını, Selefiler Türkiye'nin Kürtlerle PYD ile anlaştığını düşünerek bize karşı cephe almış durumdalar" dedi. Hükümetin şimdiye kadar "yapmayacağım dediği şeylerde U dönüşü yaptığını" savunan ve Türkiye'nin İncirlik üssünün kullanılmasına izin verdiğini söyleyen Özçelik, "Her ne kadar Türkiye bu son yaptıklarıyla bir politika değişikliğine gittiği gibi gözükse de bu tür yöntemlerle ulusal güvenliğini sağlayamaz" diyen Özçelik, "Hükümetin çözüm süreci, selefilerle ilişkilerini ve Suriye politikasını sürdürmesi mümkün değildir" dedi. 

Özçelik, hükümetin çözüm sürecini, "şimdiye kadar PKK'nin seçim süreçlerinde eylem yapmaması" için yürüttüğünü savunarak, "sorunun artık TBMM çatısı altında çözülmesi gerektiğini" söyledi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Baydemir: Meclis evet derse savaş 48 saatte durur

SONRAKİ HABER

Skandaldan taciz çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...