29 Temmuz 2015 12:42

Hindistanlı atletin zaferi: Erkeklik hormonu fazlalığı avantaj sağlamıyor

Paylaş

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF)’nun kadın sporcularda erkeklik hormonu (androjen) fazlalığının avantaj sağladığına ilişkin tezinde öne sürdüğü gerekçeleri yetersiz buldu. Bu kararla Hindistanlı kadın sprinter Dutee Chand yeniden spora dönmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 1 yıl spor yapması engellenen Chand, artık ulusal ve uluslararası yarışmalara katılabilecek.

IAAF’in çok sayıda kadın atlete karşı cinsiyetçi bir silaha dönüşen söz konusu uygulamasıyla Güney Afrikalı koşucu Caster Semenya, cinsiyet testine tabi tutulmuş ve uzun süre spordan uzak kalmıştı. Semenya, sonunda pistlere dönebilmiş ve 2012 Londra’a 800 metrede gümüş madalya kazanmıştı.

CHAND: HAYATA GERİ DÖNDÜM

Karar hakkında Indian Express’e konuşan Chand, “Bir yıldır geleceğim belirsizlik içindeydi. Kendimi bildim bileli koşuyorum ve bu, hayatta en sevdiğim şey. CAS’ın kararını duyduğumda hayata geri dönmüş gibi hissettim. Bu hayatımın en mutlu günü” dedi.
Chand, Hindistan’da 18 yaş altı 100 metre şampiyonu olmuştu. Ancak testosteron seviyesindeki fazlalık sebebiyle IAAF kuralları uyarınca Glasgow Commonwealth Oyunları ve Incheon Asya Oyunları’nda yarışamamıştı.
Chand’e ameliyat olması ve ilaç kullanması dayatılmış ancak genç sporcu, buna karşı hukuki yollara başvurmuştu.

IAAF’İN 2 YILI VAR

CAS soruşturmasında IAAF’in kadınlarda yüksek erkeklik hormonunun herhangi bir avantaj sağladığı yönünde bir delil sunamamasıyla Chand şimdi 2016 Rio Olimpiyatları’na katılabilmek için çalışmalarını sıklaştırdı.
Eğer IAAF, 2 yıl içerisinde söz konusu iddiasına dair herhangi bir bilimsel veri sunamazsa Semenya ve Chand gibi kadın atletlerin başına bela olan uygulama hükmünü tamamen yitirecek. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Denizci Boro’nun cennetinde yapılaşma

SONRAKİ HABER

Cezayir’de yabancı futbolcu transferi yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...