24 Temmuz 2015 00:58

Rojava'da savaşan İsveçli: Kürtler insanlık için savaşıyor

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockhom

İsveçli Jesper Söder, 25 Haziran’da Kobanê’de IŞİD saldırısında 200 sivilin yaşamını yitirmesinin ardından Kobanê’ye gitti. Söder IŞİD’e karşı YPG saflarında savaşırken yaralandı. Rojava’da neler yaşandığını konuştuğumuz Jesper Söder, YPG’nin sadece bölgede yaşayan Kürtler ve diğer halkların özgürlüğü için değil, tüm insanlık için savaştıklarını söylüyor.

Neden YPG saflarına katıldığınızı anlatır mısınız?
Medyada IŞİD’ın Irak ve Suriye’de gerçekleştirdikleri katliamlar, kadın ve çocuklara yönelik saldırılar beni çok etkiledi. Buna karşı bir insan olarak bir şeyler yapmak gerektiğini düşündüm. 100 kron bağış yaparak vicdanımı hafifletmekle yetinemezdim. Kürtlerin IŞİD çetelerine karşı çok kararlı bir duruş sergilediklerini biliyordum. İsveç’teki Kürtlerle ilişki kurarak YPG saflarına katıldım.

200’ü aşkın sivilin yaşamını yitirdiği katliamdan bir gün sonra Kobanê’ye giden gerillalar arasındaydınız. Kobanê’de nelerle karşılaştınız?
DAİŞ vahşice bir katliam yaptı. YPG üniformaları giydikleri için halk onların DAİŞ’cılar olduklarını anlayamadı. Kapılarını çalıp içeri evlere girdiler. Kadın çocuk ayrımı yapmadan sivillere ateş ettiler. İnsanların bazıları kendilerini kurtarsınlar diye YPG’li sandıkları DAİŞ’çilerdan yardım isterken katledildi.  Tam bir kaos yaşandı ve yollar katledilen insanların cesetleriyle doluydu. Halk çok acılıydı. YPG’nin DAİŞ’a müdahale etmesinden sonra aklımda kaldığı kadarıyla 32 çete öldürüldü.

Nasıl yaralandığınızı anlatır mısınız?
Suluk Kasabasını ele geçirmemizden hemen önce yaralandım. Taburumuz Suluk’u kuşatmıştı. Suluk’un yakınında olan bir köydeydik. Suluk’a girmeye çalışırken yanımdaki arkadaşım mayına basınca patlama oldu. Ben yüzümden ve kulaklarımdan yaralandım. Patlamanın etkisiyle bayılmışım. Daha sonraları arkadaşımın öldüğünü hastanede öğrendim.  Kulaklarımda ciddi hasar oluştu ve yüzümde mayın parçaları duruyor. YPG tedavi olmam için İsveç’e dönmemi istediği için buraya geldim. Henüz doktora gitme fırsatı bulamadım. Ama tedavi olur olmaz yeniden Rojava’ya dönüp birliğime katılacağım.

Rojava’daki farklı halk grupları arasındaki ilişkiler nasıl? Bu konudaki gözlemlerinizi anlatır mısınız?
Ben politik bir insan değilim. Ben,  dini inanç ve etnik kökenlerinden  bağımsız olarak tüm insanları seviyorum. Ben orada Kürtler ve Özgür Suriye Ordusu’nun halkların çıkarı için savaştıklarını gördüm. Ama ilişkim daha çok Kürtlerle olduğu için onları daha iyi tanıyorum. Kürtler çok saygılı ve disiplinli. Tüm halklara Araplar, Süryaniler ve Türkmenlere saygılı ve adil davranıyorlar. Daha önce halklar arasında birbirlerine karşı önyargılar varmış ama IŞİD’in barbarlıkları  halkları bir birine yaklaştırmış. Ben yaşanan tüm korkunç şeylere rağmen Irak ve Suriye’nin geleceğinin iyi olacağına ve halkların bir birlerine karşı daha toleranslı olacaklarına inanıyorum. Kürtler on yıllardır baskı altında ve en temel insan hakları ellerinde alınmış bir biçimde yaşadı. Şimdi hem kendileri hem de tüm insanlık için savaşıyorlar. Demokrasi ve özgürlük için yaşamlarını feda ediyorlar. ABD ve batılı ülkelerin bunu görmeleri gerekir.

İsveç ve Avrupa ülkeleri Rojava için neler yapabilir?
Kürtler ve diğer halkların IŞİD’e karşı mücadelelerini aktif olarak, silah ve lojistik yardım yaparak destekleyebilirler. Kürtler sevgi dolu ve başka insanların haklarını da savunuyorlar. Onlara siyasi destek verebilirler. Batılı ülkeler tıpkı Filistin’i tanıdıkları gibi kantonları da tanıyabilirler. Bunu yapmaları gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye devletinin Kürtlere yönelik politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk devleti her zaman Kürtlerin haklarını almalarına karşı çıktı ve Kürtleri baskı altında tuttu. Uzun yıllar boyunca Kürtlerin varlığını inkar etti. Herkesin Türk olduğunu iddia etti. Türk devleti Türkiye’de de Suriye’de de Kürtlerin haklarını almasını engellemeye çalışıyor.

Rojava’daki YPG’li yoldaşlarına hangi mesajları göndermek istersiniz?
Ben Agit Swedi, Rojava’daki tüm yoldaşlarıma saygı, sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Her gün onları düşünüyorum. Her zaman kalbimdesiniz. Yaşadığınız tehlikeleri ve yaptığınız fedakarlıkları biliyorum. Tedavimi gerçekleştirir gerçekleştirmez Rojava’ya dönüp birliğime katılacağım. Biji YPG. Biji YPJ.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR!

Irak ve Suriye’de PKK de IŞİD’e karşı savaşıyor. ABD ve Avrupa Birliği’nin PKK’yi  ‘terör örgütü’ olarak kabul etmesini nasıl karşılıyor sunuz?
Benim gördüğüm ve şahit olduğum olaylar PKK’nin terör örgütü olarak suçlanamayacağını gösteriyor. PKK Kürt Halkının özgürlüğü için savaşıyor. Gerçekleştirmediği pek çok bombalamaları PKK’nin üzerine yıktılar. Ayrıca PKK yaptığı yanlış eylemler için özür diledi. Dağlarda PKK’lılarla karşılaştık. Onlar da DAİŞ çetelerine karşı savaşıyor ve halkların haklarını savunuyorlar. Onları tanıma fırsatı buldum. PKK terör örgütü değildir. Ben bunu bundan bir ay önce Facebook sayfamda da yazdım. Ama bir kaç gün sonra Facbook yazdıklarımı sildi. 24 saat hesabımı dondurdu. Bunun arkasında Türk devleti  var.

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da paramotor düştü: 2 ölü

SONRAKİ HABER

‘31 genç, tıpkı Roboskîliler gibi devlet gözetiminde katledildi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa