23 Temmuz 2015 12:40

Şavşat Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

Paylaş

Artvin’in Şavşat ilçesinde 23 Temmuz 1979 tarihinde mitingden dağılan halkın üzerine jandarma tarafından otomatik silahlarla ateş açılması sonucu yaşamını yitiren 5 kişi ölümlerinin 36. yılında binlerce kişi tarafından anıldı.

Şavşat Meydanı’nda yapılan anma için binler Şavşat Jandarma Komutanlığı  önünde bir araya geldi. Daha sonra kitle buradan mitingin yapılacağı Meydana yürüdü. Yürüyüş boyunca “Şavşat’ın hesabı  sorulacak”, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” sloganları sologanları atıldı. Mitinge saldırıda katledilenlerinin yakınlarının yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün ve Ardahan Milletvekili Taşın Aktaş, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, EMEP MYK Üyesi İskender Bayhan ile KESK’e bağlı sendikalar, Çağdaş Gazeteciler Derneği, İHD ve kitle örgütleri katıldı. Mitingde Şavşat Katliamı, Gezi eylemlerinde ve Suruç’ta katledilenlerin isimleri tek tek okundu. Miting konuşmaların ardından sona erdi.

NE OLMUŞTU?
Hakkında sıkıyönetim kararı bulunmayan Artvin’in Şavşat ilçesine 1979 yılı Temmuzunun ilk haftasında Giresun’dan bir komando alayı getirildi. Bu tarihten sonra halk üzerindeki baskılar arttırıldı. 23 Temmuz 1979’da, yoğunlaşan baskıları protesto etmek amacıyla ilçede izinli bir miting düzenlendi. Mitinge Murgul, Ardanuç, Artvin ve Şavşat’tan binlerce kişi katıldı. Yolda beş kez durdurulduğu için mitinge yetişemeyen Ardanuçlular mitingin dağılması nedeniyle TÖB-DER binasının önünde toplandı ve yapılan bir konuşmadan sonra dağılmaya başladılar. Halkın dağılması sırasında jandarma birlikleri halkın üzerine ateş açtı. Saldırıda  5 kişi yaşamını yitirdi. 30 kişi ise yaralandı.  (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇED toplantısını köylü yaptırmadı!

SONRAKİ HABER

IŞİD kontrolündeki bölgeden karakola ateş açıldı: 1 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...