20 Temmuz 2015 09:55

Türkiye dünyada en fazla sigara içilen 8’inci ülke

Zorlayıcı önlemlere, çıkarılan ağır kanunlara ve kampanyalara karşın Türkiye 2014’te en fazla sigara içilen ülkeler sıralamasında 8’inci oldu.

Paylaş

Türkiye alınan zorlayıcı önlemlere, çıkarılan ağır kanunlara ve milyonlarca lira harcanan kampanyalara karşın “en tiryaki 10 ülke” sıralamasından çıkamıyor. Türkiye 2014’te en fazla sigara içilen ülkeler sıralamasında 8’inci oldu.

Birçok ülkelerde sokakta hatta evde yasaklanan sigara ve işyerlerine, konut, alan ve sokaklara oluk oluk çöken dumanı, Türkiye’deki hükümranlığını sürdürüyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun internet sitesinde 2014’ün en fazla sigara tüketen ülkeleri sıralandı. Buna göre sadece 10 yıl önce Avrupa’nın büyük şehirlerinde bar, restoran hatta metro otobüs içinde ellerinde sigarayla insanlar görmek mümkündü. Bir numaralı kanserojen olduğu ortaya çıktıktan sonra Batı Avrupa’da sigaraya indirilen büyük darbe alışkanlıkları büyük ölçüde değiştirdi. Ancak Avrupa uygulaması Türkiye’den farklı oldu, getirilen ağır cezalar ayrım gözetmeden ve ertelemeye tabi tutulmadan uygulandı, ayrıca toplum sigara karşıtı kampanyalara bizzat temiz hava soluma hakkını savunmak suretiyle katıldı.

Batıda tütün tüketiminin azalmakta olduğu görülse de yeni araştırmalar gelişmekte olan dünyada tüketim artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada sigara içen 1 milyar insanın yüzde 80’i geri kalmış ülkelerde ya da orta gelirli ülkelerde bulunuyor.
Çin’de sigara içenlerin toplamı, diğer tüm düşük ve orta gelirli ülkelerdeki sigara içenlerin toplamından daha fazla. Bununla mücadele için Çin hükümeti var olan sigara yasaklarını hiçbir taviz vermeden uygulamayı kararlaştırdı ve yasağı ağır para cezalarıyla güçlendirerek ve Beijing’de sigaraya kamusal alanda tam yasak koyarak destekledi. 2014’te 5.8 trilyon sigara içildi. Dünyanın en fazla sigara içen ülkeleri şöyle: 1) Çin, 2) Rusya, 3) ABD, 4) Endonezya, 5) Japonya, 6) Almanya, 7) Hindistan, 8) Türkiye, 9)Güney Kore, 10) Vietnam. (Ankara /ANKA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

KCK: Gerillanın silah bırakma değil müzakere zamanı

SONRAKİ HABER

Suruç'taki katliam lanetleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...