16 Temmuz 2015 00:53

Öğrencilerimizin geleceği ne olacak?

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasını sağlayan yasayı iptal etti. Bu yıl üniversite sınavına hazırlık için dershaneden dönüşen temel liselere kayıt yaptıran öğrenciler, yeni durumda kayıt oldukları okullara mı devam edecek yoksa yeniden dershaneye mi gidecek? Çocuklarını temel liselere kayıt yaptırarak 7-15 bin TL ücret ödeyen veliler, “Temel liselerin durumu ne olacak? Kredi kartına taksit yaptırdık. Paramızı geri alamıyoruz” diye soruyor. 

Liseye yeni başlayacak olan öğrenciler, birkaç ay önceden temel liselere kayıt yaptırarak ücret ödemeye başladı. Veliler yıllık 7 ile 15 bin TL arasında değişen sözleşmelere imza attı. Temel liseye kayıt yaptırıp şimdi yeniden devlet okuluna geçmek isteyen öğrencilerin, ödenen ücretleri geri alıp almayacağı belli değil. Bazı dershaneler ücretlerin geri ödeneceğini söylerken, bazıları yorum yapmıyor. Temel liseden devlet okuluna geri dönmek isteyen öğrencilerin kontenjan olması ve puanlarının uyması halinde nakil döneminde geçiş yapması öngörülüyor.

TAKSİT TAKSİT TEMEL LİSE

Anadolu lisesinde son sınıfa geçen kızını ‘dershaneler kapatılacak’ söylemi üzerine eylül ayında temel liseye kayıt ettiren bir veli, “Bin bir zorlukla, tanıdık vasıtasıyla temel liseye kayıt yaptırdık. Kredi kartına taksit yaptırdığımız için şimdi iptal ettiremiyoruz. Aylık 1600 TL’den 10 ay taksit ödüyoruz. Kendi işyerimiz vardı ancak geçen ay iflas ettik. Kalan taksitleri nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz” dedi. Devlet ile cemaatin dershaneler üzerindeki rant hesabının çocuklarının geleceğini olumsuz etkilediğini söyleyen veli, “Kızım şimdi temel lise diploması alacak. Lise dediğimiz bildiğimiz dershane binası. Ama gelin görün ki devlet okulları üniversite sınavına hazırlanmak için yeterli değil” dedi.

‘DERSHANEYE BAYILMIYORUZ’

Çocuklarının iyi bir üniversiteye gitmesi için devlet okullarında verilen eğitimin yeterli olmadığını söyleyen veliler, kaos ortamıyla karşı karşıya kalmış durumda. 

Öğretmen Halil Arı, Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesine giden oğlunu 11. sınıftan itibaren dershaneye gönderdiğini anlattı. Önümüzdeki yıl oğlunu, üniversite sınavına gireceği için bir temel liseye geçici kayıt yaptıran Arı, “Okulumuz sınava yönelik bir olanak sağlamadı. Dershanelere bayılmıyoruz ancak devlet okulunda verilen eğitim üniversite için yetersiz. Okullarda açılan kurslar bize güven vermedi” dedi. Ön kayıt için 6 bin 500 TL ödediğini söyleyen Arı, “Sınav sisteminin değişeceği söyleniyor. Liselere geçiş gibi bir sistem olacağı söyleniyor. Çocuğum bu yıl kazanamazsa kaosun ortasında kalacak. Önümüzdeki süreçte dershane olursa çocuğumuzu dershaneye veririz” dedi.

TEOG VELİLERİ PANİK HALİNDE

Çocuğu bu yıl TEOG’dan 341 puan alan Şerif Boztepe de temel liseye yönelen velilerden. 4 bin 350 TL ön kayıt ücreti ödeyen Boztepe, devletten gelecek 3 bin 500 TL’lik teşvik primini beklerken AYM’nin aldığı kararla evde bir panik halinin hakim olduğunu söylüyor. Boztepe, “Televizyonlarda çıkıp ‘Velilere rahat olun’ diyorlar ama ne olacağı belli değil. TEOG’da kontenjan sorunu olmasın diye devlet okullarından önce kayıt yaptırdık. Şimdi kaydımız iptal mi edilecek? Biz ne olur ne olmaz diye devlet okulu için tercih yaptık ancak çocuğum aldığı puanla imam hatibe gitmek zorunda kalacak. Resmen parası olan okusun olmayan okumasın istiyorlar. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık” dedi.

TEŞVİK VERİLMİŞTİ

Türkiye’de toplam 3 bin 500 dershane bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneleri kapatma kararıyla birlikte geçiş dönemi için isteyen dershanelere, temel lise adı verilen ve dört yıl sonra özel okul olabilecekleri bir yapı önerdi. Kapanmak zorunda kalacak dershaneler temel lise olmak için Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne başvurdu. Başvuran 2 bin 200 kurumdan sadece 800’ü temel lise oldu. Bakanlık da temel liselere öğrenci başına aylık 3 bin TL, özel okullara da 3 bin 500 TL’ye kadar teşvik verdi. 167 bin öğrenciye 576 milyon TL teşvik veren MEB’in teşviklere devam edip etmeyeceği bilinmiyor.

BELİRSİZLİKLER

Milli Eğitim Bakanlığı dönüşüm kapsamında dershane öğretmenlerini devlet kadrosuna alacağını açıklamıştı. 1 Ocak 2014 itibariyle toplam 6 yıllık sigorta primi ödeyen dershane öğretmenlerinin bir kısmı bunun için başvurdu. Bu öğretmenlere ne olacağı belirsiz. Bu süreçte dönüşüm için başvuru yapmayan dershaneler, şanslı olanlar gibi görünüyor. Çünkü temel liseye dönüşen dershaneler gibi masraf ya da tadilat yapmadı, sadece öğretmenlerini gönderirken tazminatlarını ödedi. Ancak dershane olarak faaliyet sürdürüp sürdürmeyecekleri belirsizliğini koruyor.

ÖNCEKİ HABER

Güneş Tutkunları’ndan Rahime Henden’e mektup

SONRAKİ HABER

Arçelik LG direnişlerini mektupla anlattılar: Bu ateş hiç sönmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...