Hint kınasıyla yapılan dövmelerinin güzel olduğuna dair bir kuşku yok. Fakat Hint kınası tam olarak nedir ve nereden gelmektedir?
Henna olarak da bilinen Hint kınası, bir çok işleve sahip küçük çiçekli bir çalı türü. Güzel kokulu çiçekleri parfüm üretimi için kullanılırken, yaprakları kurutulup kıyafetleri, saçları ve geçici olarak cildi boyamak için kullanılan ince toza dönüştürülüyor. Bu bitki cilt problemlerini tedavi edici olarak da biliniyor.
HİNT KINASI DÖVMESİ NEREDEN GELDİ?
Hint kınası dövmesinin kökeni tam olarak belli değil, fakat bu gelenek Eski Mısır’a kadar dayanıyor. Cleopatranın Hint kınasını vücudunu süslemek için kullandığı ve Mısırlıların gömülmeden önce mumyaların tırnaklarını boyamak için kullandıkları söyleniyor.
BUGÜN NASIL KULLANILIYOR?
Hint kınasını ellere ve ayaklara uygulama sanatı Mehndi olarak biliniyor. Geleneksel olarak kutlamalarda ve geçiş törenlerinde kullanılıyor. Dünya üzerindeki her kültür ve bölge Hint kınası dövmelerini kendi özel şekillerinde kullanıyor.
Hint düğünlerinde gelin neşeyi, güzelliği, ruhsal uyanış ve sunuşu sembolize etmesi için Hint kınası ile boyanırken, Faslılar refah getirmesi ve kötülükleri kovması için kapıları boyuyor. Hint kınasıyla yapılan dövmeler farklı bölgelerde farklı görünüşlerde oluyor. Hint dövmelerinde çiçek desenleri ve düzgün çizgiler belirginken, Arap dövme tasarımları daha büyük boyutlarda, Afrika motifleri ise daha koyu renkli ve geometrik oluyor.
HİNT KINASI DÖVMESİ NE KADAR DAYANIR?
Cilt tipi, yaşam tarzı ve dövme yapılan vücut kısmı gibi etkenlere bağlı olmakla beraber, genelde dövme 1-3 hafta arası bir süre kalıcı oluyor.
huffingtonpost.com'dan çeviren Merve Kaçar
Evrensel'i Takip Et