21 Mart 2012 12:32

Türkiye’de evrim teorisi ve baskılar

Dünyanın birçok ülkesinde hala Darwin’e ve evrim teorisine saldırılar sürüyor.Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı başarı tespit sınavında Darwin ile ilgili soruda kullanılan görselde Darwin’in maymun olarak tasvir edilmesi, geçmişte ülkemizin en önemli bilimsel kuruluşlarından

Paylaş
Yağız Senem

Peki evrim neden ülkemizde hala saldırılara uğramakta, evrim göz ardı edilerek biyoloji anlatılabilir mi, evrimin kanıtları var mıdır? Prof. Dr. Korhan Tunçtaner’den bu konuyla ilgili görüşlerini aldık.

Evrimsiz biyoloji olur mu?

Canlılığın ilk ortaya çıktığı zamandan beri(3.8 milyar yıldır) birçok canlı ortaya çıkmış bir kısmı yok olmuş bir kısmı evrim geçirerek yeni özellikler elde etmişler ve kalıtım yoluyla  günümüze kadar gelmişlerdir.Canlıları inceleyen biyoloji evrimi reddetmez dolayısıyla.Aslında ‘Evrim ışığı olmaksızın biyolojide hiçbir şeyin anlamı yoktur.’ diyen Dobzhansky konuyu en iyi şekilde özetlemektedir.

Evrim teorisi ilk ne zaman ortaya çıkmıştır?

1800’lü yıllardan önce evrim konusunda düşünceler çok farklıydı.Bütün kutsal kitaplarda insanın özel olarak yaratıldığı diğer canlıların ayrı zamanlarda yaratıldığı ve değişmediği anlatılır.1800’ler de evrim teorisi ortaya çıktı.Başta Darwin 1859 yılında Türlerin Kökeni isimli bir kitap yayımlayarak türlerin kökeni ile ilgili bilgileri bu kitapta topladı.Ancak Darwin’in evrim kuramı konusunda farklı görüşler ortaya çıktı.Bu kuram olduğu gibi edilmedi.Geliştirilerek günümüze kadar getirildi ve günümüzde hala geliştirilmektedir.Ancak dinsel açıdan değerlendirme yapanlar bu kuramları hiçbir zaman kabul etmedi.

Evrim teorisinin kanıtları var mıdır?

Evrim için zaman geçtikçe yeni kanıtlar ortaya çıkmaktadır. Genetikbilimi, embriyoloji, paleontoloji(Fosilbilim), morfoloji bilimlerinde yararlanılarak günümüzdeki canlıların evrim geçirdiği konusunda yeni kanıtlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin geçtiğimiz günlerde Çin’de bulunan bir fosil incelendi ve farklı bir insan türüne ait olduğu anlaşıldı. Bunun gibi birçok örnek bulunmakta ve zaman geçtikçe bulunacaktır.

Evrime karşı olan baskının sebebi nedir?

Evrimsel düşünceye ve Darwin’e geçmişte baskılar olmuştur ve hala olmaktadır.Bunun sebebi insanların inançlarıyla evrimin çatışma halinde olmasıdır.İnançlı insanlar kutsal kitaplarda ki bilgilere inanır ve sorgulamaz çünkü sorgulamak yasaktır,yazılan herşey olduğu gibi kabul edilmiştir.Bu şekilde inançları kuvvetli olan insanlar evrimi yadırgamaktadır.ABD’de bile 1925 yılında bir öğretmen evrim kuramının okullarda yasaklanmasına karşı tepkisi nedeniyle yargılanmış ve suçlu bulunmuştur.Bu olay SCOPE davası olarakta bilinir.ABD’de 1967 yılında okullardaki öğretim programlarında evrim dersinin yer alması kabul edilmiştir tabi yaratılış teorisiyle birlikte.Günümüzde hala ABD’nin yarısı evrime inanmamaktadır.Tabi bu oran Türkiye’de çok daha fazladır. Türkiye’nin de bu konudaki tutumu eğitim düzeyinin ve niteliğinin yüksek olmamasından kaynaklanıyor.Zamanla eğitim düzeyi yükseldikçe ve yeni kanıtlar ortaya çıktıkça bu oran Türkiye’de de yükselecektir.

Türkiye’de bu baskıyı engellemek için neler yapılabilir?

Öncelikle üniversiteler özgür düşüncenin ve bilimin egemen olduğu kurumlar olmalı. Eğitim ve öğretimin yapıldığı tüm kurumlar bilimsel düşünceye açık olmalı.Evrim konusu liselerde ve üniversitelerde geniş bir şekilde öğretilmeli.Ülkemizde ki eğitim ve öğretim politikaları çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmalı.Karar mercileri buna uygun plan ve programa yer vermeli.Sınırlayıcı ve baskılayıcı politikalar ülkemizdekiözgür düşünce ortamını,bilimi engeller.

ÖNCEKİ HABER

Yayladağı’nda mülteciler

SONRAKİ HABER

‘Birinciyi belirlemek UEFA’nın işi değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...