06 Temmuz 2015 13:52

BTS: Kaza, tren şefi uygulamasının kaldırılmasının sonucu

Paylaş

Sivas’ın Kangal ilçesi yakınlarında 2 yük treninin çarpışması sonucu yaşanan kazada 1 makinist öldü, 1 makinist ise yaralandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Uğur Yaman, yük trenlerinde “tren şefi” uygulamasının “yeniden yapılandırma” adı altında kaldırılmasının bu tür kazalara davetiye çıkardığını ifade etti. Yaman, “Bilinmelidir ki, demiryollarında başlayan yeniden yapılanma ve özelleştirme çalışmaları bu kazaların gerçek sebebidir” dedi.

Yük trenlerinde trenin seyrü sefer emniyetinden sorumlu olan “tren şefi” uygulamasının kaldırılmasının ardından trenlerde sadece makinistler aracılığıyla trafik emniyeti sağlamaya çalışıldığını belirten Yaman, “Oysa makinistlerin gerçek görevi trenin trafik emniyetini sağlamak değil lokomotif kullanmaktır. Tren şefi uygulamasının kaldırılmasıyla beraber trafik emniyeti zaafiyete uğramış kazalara davetiye çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.

Makinist eğitimlerinde ders saatleri ve staj saatlerinin personelin bir an önce yola gitmesi hedeflenerek düşürüldüğünü aktaran Yaman, demiryolculuk mesleğinin gerektirdiği birikim, tecrübe ve usta-çırak ilişkisinin hızla ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. Yaman, trafik emniyetinin bile vekalet görevlendirmelerle çözülmeye çalışıldığını iddia etti.

Esnek çalışma ile personelin iş yükü ve sorumluluğunun arttığını belirten Yaman, “Bütün bunlar kazalara davetiye çıkaran, trafik emniyetini olumsuz etkileyen uygulamalardır. Sendikamız yıllardan beri bu konularda gerekli uyarıları yapmıştır. Ancak siyasi iktidar ve kurum yöneticileri bu uyarılarımızı dikkate almamış, ‘ben yaptım oldu’ mantığını ısrarla sürdürmüşlerdir. Bilinmelidir ki, bu ve bundan önce yaşanan kazaların sebebi yeniden yapılanma ve özelleştirme uygulamalarıdır. Bu uygulamalarla birlikte demiryollarında ölümlü kazalar artmış, güvenlik riske girmiştir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kazlıçeşme Abay Ortaokulu veli ve öğrencileri: Okuluma dokunma!

SONRAKİ HABER

LG işçilerinden SeraPool'a destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...