04 Temmuz 2015 15:09

Körfez geçiş köprüsü, Körfeze dinamit!

Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım, 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı iken, kent için bulunduğu 35 vaat arasından biri olan Körfez geçiş köprüsünün 2.5 yıldır süren proje aşamasında ÇED başvuru dosyası bilgilendirme toplantısı geçen hafta gerçekleştirildi.

Proje kapsamında körfez üzerinden yapılacak köprü ile İzmir’in güneyindeki kent ormanlarının bulunduğu Balçova İnciraltı ile Karşıyaka ilçesine bağlı kuş cenneti olan Sasalı’yı birbirine bağlayacak. 2017 yılında başlanıp beş yılda bitirilmesi hedeflenen projede, iki araç girişi, iki yönlü de tramvay geçişi planlanırken, proje tamamlandığı zaman körfez geçişi 16 kilometreye inecek. Çevreciler ise, projenin hayata geçmesi ile büyük bir alanda doğanın tahrip edileceğini söylüyor.

KÖRFEZ KİRLENECEK

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, İzmir Körfezi’nin kentin en önemli doğal zenginliği olduğunu ve dikkatle korunması gereken bir alana girdiğine dikkat çekerek, körfezde köprünün yapımı için oluşturulacak yapay ada ile birlikte körfezin ufuk çizgisinin yok olacağını söyledi.

Projeyi hazırlayan ve sunan uzmanların da köprünün ayakları ve yapay adanın körfez dip akıntılarına ve su sirkülasyonuna engel oluşturacağını belirtiklerini aktaran Topal, körfezin deniz suyu temizliği sürecine son derece olumsuz etkisi olacağı ve körfezin kirliliğine neden olacağını belirtti. Topal, bu durumda önerilen köprü-tünel-ada projesi ile İzmir Körfezi için yaşamsal bir çevre sorunu ve felaketi yaratılmış olacağına dikkat çekti.

SASALI NE OLACAK?

İzmir’de kuş cenneti olarak bilinen Sasalı’nın uluslararası öneme sahip sulak alan (RAMSAR) kapsamında bir bölge olduğunu ifade eden Topal, bu bölgenin aynı zamanda birinci derece doğal sit alanı olarak tescil edildiğini hatırlattı. Körfezin güneyinde, İnciraltı, Narlıdere kesiminde kıyı kuşağında birinci derece doğal sit, kıyı ile otoyol arasında ise üçüncü derece doğal sit olarak tescilli koruma alanları yer aldığını belirten Topal, önerilen köprü-tünel ve bağlantı yolları ve kavşaklarının, bölgedeki doğal alanları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Projenin 3.5 milyar TL maliyetinin hesaplandığını belirten Topal, İzmir’de Konak Tünelleri ve Sabuncu Beli Tünelleri’nde ortaya çıkan maliyet artışları dikkate alındığında bu projenin gerçek maliyetinin de 4.5 - 5 milyar TL’ye ulaşacağına dikkat çekti.

‘RAYLI SİSTEM YAPILABİLİR’

TMMOB İzmir İKK Sekreteri Melih Yalçın da, İzmir’in bir ulaşım sorunu olduğunu fakat, bu proje ile sorunun çözülemeyeceğini söyledi. Yalçın, “Bu proje ihtiyacı değil ihtiyaç yaratmayı amaçlayan bir proje olarak görülüyor. İki yaka arasında geçiş yapmak isteyen kaç bin kişi var, olsa olsa Karşıyaka’daki bir zengini Çeşme’deki yazlığına götürmeye yarar. Kaldı ki insanlar daha çok kentin ortasındaki iş yerlerine gitmek için ulaşımı kullanıyor. Harcanacak 3.5 milyon TL ile en az 50 kilometrelik raylı sistem yapılabilir. Hem de kentin oksijen deposu İnciraltı ve kuşların yuvası Sasalı yok edilmemiş olur” diye kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Kurbağalıdere 21 yıldır neyi bekliyor?

SONRAKİ HABER

Arhavili atmacalar ‘12-16’ nöbetinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...